Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közösség a könyvtár körül - Vasas Könyvtár; számít a függetlenség?

Még ma is hajlamosak vagyunk végtelen polcrendszeren sorakozó kötetek sokaságának látni a könyvtárat, noha a könyvek megőrzése mellett korunkban ezernyi egyéb dolga is van. Hogy miképpen alakult át közösségi térré, tudásközponttá, továbbá hogyan működik manapság egy kreatív könyvtár, arról a picinyke Vasas Könyvtár igazgatóját, Mátraházi Zsuzsát faggattuk.
- Esetünkben komoly előzménye van a közösségi életnek, hiszen a 20. század elején a szakszervezeti mozgalom nemcsak a munkás-olvasóegyletek, munkáskönyvtárak működését tartotta fontosnak, hanem azt is, hogy az ilyen intézmények körül közösség szerveződjön. Persze a közösség ma már egészen mást jelent, és a háttér is változott. Az 1903-ban alapított szakszervezeti könyvtár a rendszerváltás idején alakult át. Akkoriban sok üzem megszűnt, a letéti könyvtárak állománya pedig bekerült a központi Vasas Könyvtárba. Az intézményt azóta alapítvány működteti. Az alapító Vasas Szakszervezeti Szövetség a Magdolna utcai székházában térítésmentesen biztosítja számunkra a helyet, a fűtést, az áramot, a vizet. De ma már a józsefvárosi önkormányzatra is számíthatunk, és különböző pályázatokon is indulunk, hogy az elképzeléseinket meg tudjuk valósítani.
- Gondolom, az olvasói számok és igények is nagyon megváltoztak.
- A Vasas Könyvtárnak a nyolcvanas években közel nyolcezer olvasója volt. Mára gyökeresen átalakult a közönségünk. Közkönyvtárként működünk, bejárnak a környék lakói, fiatalok, egyetemisták és szerencsére gyerekek is. Persze időközben az is megváltozott, ahogy a kultúrával találkozunk. Jellemző, hogy míg a könyvtár helyszíni kulturális rendezvényeire maximum hetvenen férnek be, addig a Facebook-oldalunkon egy-egy esemény híre akár húszezer embert is elér.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról