Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közösségi iroda a gödöllői közkönyvtárban - első tapasztalatok

A gödöllői közkönyvtáron a link aloldalon találjuk az infoteret. Más néven: közösségi iroda. A vonatkozó fotókat ld.: link . Mint a honlapon írják:
- Az InfoTér a könyvtár földszintjén található Közösségi Tér. Az InfoTér szolgáltatásait bárki igénybe veheti. Olvasójegy váltása nem szükséges hozzá. Az InfoTérben lehetőség van a Közösségi Iroda használatára, nyomtatott és digitális folyóiratok olvasására, számos információs szolgáltatás igénybevételére. Itt található a Mi újság? Irodalmi Kávézó és itt kaptak helyet a kölcsönözhető társasjátékaink is.

KÖZÖSSÉGI IRODA - Az InfoTeret 2020-tól irodaként is lehet használni. Ha nem kell bemennie a munkahelyére, de nem szeret otthon dolgozni, itt mindent megtalál, ami egy jól felszerelt irodából nem hiányozhat. Szolgáltások:
- Ingyenes Wifi
- Munkaállomások használata saját eszközzel
- Laptop és fülhallgató ingyenes kölcsönzése olvasójeggyel
- Önkiszolgáló irodai szolgáltatások: nyomtatás, fénymásolás, laminálás, iratösszefűzés, szkennelés, mobiltelefon-töltés

Az irodai szolgáltatások árai: - számítógép- és internet használat: 100 Ft / óra; fénymásolás könyvtári anyagból: 20 Ft / A/4, fekete-fehér; nyomtatás: 20 Ft / A/4-es lap, fekete-fehér; szkennelés: 20 Ft / lap (10 oldalig ingyenes); laminálás: 50 Ft / lap; iratlefűzés: 100 Ft / iratlefűző+fedlap.

Fóthy Zsuzsanna a KIT-nek elmondta: a földszinten másfél éve (vírusidőben) kialakított, változatos funkciókkal gazdagított teret az InfoTér részeként kommunikálják. A helyiség megközelítése egyszerű: szinte a könyvtár főbejáratában nyílik, és közvetlen kijárata van az udvarra.

Kialakításához átrendezték a korábbi magazinolvasót: a tájékoztatópult középre került, körüljárhatóvá vált. Ezért a munkatársak kezdetben kellemetlenül, védtelennek érezték magukat: így ugyanis minden oldalról meg lehet szólítani őket, melyet a fejük fölé helyezett "i" betű installáció is erősített. A szolgálatot teljesítő munkatárs tevékenységei a gyakorlatban: beiratkoztatás, általános tájékoztatás, jogi tájékoztatás, irodai programok kezelése, gépek kezelése, felhasználó segítése igény esetén, nyomtatott és digitális folyóiratok kezelése.

Lényegében három használói típus van, akik könyvtári tagság fejében veszik igénybe a teret:
- innen dolgozó, rendszeres visszatérők
- diákok, akik külföldön tanultak, de hazajöttek; ők le is foglalnak asztalokat
- civil szervezetek, amelyek találkozóikat is itt tartják.
Ezek mellett előfordul a magántanítás is. A használat az utóbbi félévben futott fel - nyilván nem függetlenül a vírushelyzet adta lehetőségektől. Nagyon jól működik a kávézó, mely rásegít a használatra. Ebből az is adódik, hogy nem csendes, hanem beszélgetős a helyiség.

A szolgáltatást a helyi használók igényei váltották ki - mondja Fóthy Zsuzsanna. Ehhez jött például a holland testvérvárosi könyvtár link tapasztalatainak megismerése is. A tér és a szolgáltatáskínálat is helyi igény és lehetőség alapján alakult: ugyan legjellemzőbb a saját gép használata, de van gyors információszerzésre helyben használható, illetve kölcsönözhető laptop is. Digitális folyóiratokra pl. kifejezett igény mutatkozott, ahogyan a fénymásolás önkiszolgáló módjára, valamint többféle szabványú elektronikus eszköz feltöltésére is.

InfoTér látogatottsága havi 1000 és 2000 között váltakozott 2021-ben. A nagy kilengés nem választható el a vírusintézkedések hatásaitól.

Régebbi hírforrás(ok): KIT-találatok a coworking témára: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról