Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közösségi szerelőműhely / repair café - miért?!

Diskurzus alakult ki a múlt heti, repair caféról szóló hírünk kapcsán a Könyvtáros Facebook-csoportban: link . Felmerült a kérdés: kell-e ilyen (vagy hasonló) szolgáltatás a hazai könyvtárakba?

Nos, azon túl, hogy német közkönyvtárakban gomba módjára szaporodnak, és az EU is támogatja számuk növekedését, több érv is szól mellettük. Nézzünk néhányat:
1. Közöségépítés - egyik lehetőség a különböző érdeklődésű emberek összehozására, a társadalom szövetének szorosabbra szövése. Sőt az idősebb, otthon ülő szakemberek közösségbe csatornázásának lehetősége.
2. Fenntarthatóság (ld.: IFLA, SDG-k) - ha a könyvtár számára fontos a zöld szemlélet, akkor a közösségi szerelőműhely az egyik lehetséges eszköz.
3. Komplex ismeretétadás - hatékonyabb, ha az ismeret több csatornán érkezik: a javítás mellé a könyvtárak szoktak szak- és szépirodalmat adni, a várakozók olvasgathatnak és kölcsönözhetnek.
4. Imázsépítés - mivel a "könyvet a könyvtárból" jellegű megközelítés rég nem jön be, pl. a közösségi szerelőműhely újdonsága szokatlansága miatt is a könyvtárra irányíthatja a figyelmet, s ha a potenciális használó már bent van, más szolgáltatással is meg lehet kínálni.
5. Használócsökkenés egyik ellenszere - a könyvtárak látogatottsága monoton csökken (van kivétel, de a trend elég világos).
A repair café (közösségi szerelőműhely) egy lehetőség lehet a negatív trend mérséklésére, és a könyvtár többfunkciós közösségi központtá fejlesztésére.

Az idegenkedés motívumai lehetnek:
- minden újdonság a komfortzónából kilépésre kényszerít, amely extra energiabefektetést vár el
- félelem a lehetséges tévedéstől, amely a kísérleti, új projektek velejárója
- félelem a könyvtárosi identitás megkérdőjeleződésétól; mert ugyan megkérdőjeleződhet a hagyomány (a jelen gyakorlat) akkor is, ha a könyvtár küldetésének - információs, közöségi és oktatási támogatás - nagyobb mértékű teljesülése várható. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2024. március 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kozossegi_szerelomuhely_/_repair_cafe_-_miert
Régebbi hírforrás(ok): Repair café / közösségi szerelőműhely a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról