Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közösségszervezés, értékek mentén. Szakmánkban is lehetséges?

Nehéz a múlt héten, a FSZEK konferenciáján hallott előadást a könyvtáros szakma belső világára nem értelmezni. Péterfi Ferenc közösségfejlesztő egyik diája volt a "Helybeliség - Szomszédság - Helyi nyilvánosság" kapcsán:

Helyi nyilvánosság funkciói
- lehetőség a részvételre, a változásokba bekapcsolódhassanak a helyi társadalom tagjai,
- kifejlődjön a véleménycsere, az együttműködés a közösség tagjai között,
- sokirányú kommunikációs folyamatok alakuljanak, amelyekben a társadalom működése szempontjából fontos információk társadalmi használatba kerülhetnek,
- kiépüljön a közhatalom társadalmi kontrollja, az ellenőrzés, az áttekinthetőség, a hozzáférés esélye és a beleszólás esélye.

A szakma ugyanis nehezen függetleníthetné magát a fennálló szociokulturálisviszonyoktól. Ezért a különféle szinteken jellemzően leképezi azokat az attitűdöket saját határain belül, amelyektől szenved.

- A mai politikának ugyanis az is egy betegsége - nyilatkozta Péterfi Ferenc a HVG-nek -, hogy nem értékek szerint szerveződik, hanem a hatalom megszerzése és megtartása érdekében. Az értékek között még lehetne valamiféle párbeszéd, de hatalom tekintetében nem lehet mit mondani.
... De ma is igaz: nincs olyan negatív helyzet, ahol ne lehetne cselekvési tér. Nagyon sokan könnyen kimondják, hogy ilyen megkötött rendszerben nem lehet semmit sem csinálni. Ezzel én nagyon nem értek egyet, de persze elismerem, hogy a politika által teremtett légkör nagyon sokat számít.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról