Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közösségszervező Google -- a könyvtárak megint lemaradnak?

Az Orkut.com elindításával a Google is belépett a közösségszervező hálózati szolgáltatások felkapott piacára. Az információkereső rendszeréről híres cég új szolgáltatástípusok bevezetésével folyamatosan bővíteni igyekszik amúgy is népes felhasználói táborát. Az összehasonlító vásárlás és a hírek közti keresés után most elindított közösségszervező hálózat egyértelmű jelét adja annak, hogy a Google tervei túlmutatnak az információkeresést elősegítő rendszerek biztosításán. Az Orkut baráti kapcsolatok kialakítására szolgáló bizalmas közösségi webszájt. A közösségszervező hálózat bevezetése elemzők szerint arra utal, hogy a Google a Yahoo-hoz hasonló portállá kíván válni - noha ezt a cég mindig is cáfolta. A Google eddigi szolgáltatásai lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy vásároljanak, a hírek közt keressenek, megakadályozzák a felbukkanó hirdetéseket, tőzsdei információkhoz jussanak, vagy hogy információkat tegyenek közzé a hálón. A közösségszervező hálózat szolgáltatási komponense pénzügyi elemzők szerint nagy valószínűséggel kellő befektetői vonzerőt jelent majd ahhoz, hogy a cég a közeljövőben nyilvános részvénykibocsátásba fogjon.
-- Az információforrás köré szerveződő közösség a könyvtárak számára is vonzó lehetőség lehet. A különböző érdeklődésű könyvtári használók hírcsoportokba, levelezőlistákba szervezése nem új gondolat, mégsem válik jellemzővé. Lehet, hogy a könyvtárak tudatosan maradnak az információszolgáltatás mellett, kerülve a tudásgazdálkodást? A Google által követett modell azon túl, hogy eredményes a figyelemgazdálkodás szempontjából, befektetőket is vonz. A könyvtárak számára szintén hasznos lehetne a figyelem és a 'befektetői' érdeklődés. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról