Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Központi kuratórium határozná meg, hogy milyen könyvek kerüljenek a közkönyvtárakba

Az Index link azt írja, birtokába jutott a kulturális feladat ellátásról szóló új törvény végleges tervezete. Eszerint totális központosítás jöhet, egy-egy intézmény alá rendelnék a vármegyei kulturális intézményeket, bevezetik az országos ellenőrzési és minősítési rendszert, és még azt is központi kuratórium határozná meg, hogy milyen könyvek kerüljenek a települések könyvtáraiba.

- Az előterjesztésben erős hangsúlyt kap, hogy a "kulturális alapellátáshoz" mindenkinek joga van, ennek érdekében "egységes kulturális módszertani koordináció" jönne létre.
- A háromezer fő alatti településeken egységes közösségi tér láthatja el a közművelődési és könyvtári, de akár a muzeális és művészeti feladatokat is, az ötezer fő feletti településeken külön közösségi központ jön létre.
- Arról, hogy az ötezer fő alatti települések közösségi tereiben milyen "minőségi értékalapú kiadványok kerülnek" a polcokra a tervezet szerint, az újonnan létrehozott Nemzeti Könyvkultúra Kuratórium döntene, amely az Országos Széchényi Könyvtár szervezeti egységeként működik majd. A cél, hogy "egységes, értékelven működő települési könyvellátást" hozzanak létre.
- A tervezet szerint "létrejön továbbá egy országos kulturális szakmai ellenőrzési rendszer, amely az állami kulturális feladatellátást, a közpénz hatékony, szakmai elvű felhasználását, valamint a szakmai feladatellátást ellenőrzi".
- Ez "segíti a szükséges szakmai kontrollrendszer kiépítését, a tevékenységek fejlesztését, a szakmai munka színvonalának emelését, a kulturális feladat minőségi szintjének megállapítását".
- Az előterjesztésben szerepel állítólag az is, hogy a miniszter Címet és Díjat adományoz azoknak a kulturális feladatellátóknak, amelyek a minőségfejlesztő folyamatban kiemelkedő teljesítményt érnek el, magas minőségben végzik szolgáltatásaikat.
- Csák János március végén az ATV-ben azt mondta, hogy a szabályozásra azért van szükség, mert jelenleg egy "szétesett kulturális szabályozási rendszer van" Magyarországon, és egyes területeken részletesen ki van dolgozva a rendszer, más részeken meg egyáltalán nincs.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról