Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közszféra: -5-10 százalék -- takarékoskodás: OK; reméljük, lesz hozzá szakértelem is

Alaphangon 200 milliárd forintos a 2011-es költségvetési lyuk, az IMF 400 milliárdról beszél. Több százmilliárd forintot tervez megtakarítani a kormány az államigazgatás működésén jövőre, ennek jegyében öt százalékkal csökkentik a központi költségvetéshez tartozó intézményekben dolgozók létszámát, de szűkítik a dologi kiadásokat és a jutalmakat is. A tevékenység egy részének kiszervezését a kormány azzal igyekszik meggátolni, hogy a háttérintézmények körében még ennél is nagyobb mértékű, 10 százalékos létszámlefaragást ír elő -- erősítették meg lapunknak név nélkül nyilatkozó intézményvezetők.
A nyáron bejelentett 29 pontos akcióterv fényében nincs szó meglepetésről. Ebben eleve szerepelt a közszféra bérkiadásainak csökkentése, a költségvetésben dolgozók béreinek felülvizsgálata, a külső megbízások és kiszervezések visszaszorítása, valamint költségstop elrendelése az állami intézményeknél. Sőt, az Orbán Viktor kormányfő által akkor bejelentettek között szerepelt a telefon-, bútor- és gépkocsi-vásárlások és --cserék teljes leállítása is. (Vg)
-- A SZEF tiltatkozik az érdekegyeztetés hiánya miatt, de most sincs szakmai alternatívája: 'Megdöbbentő, hogy a kormány -- miközben a programjában az ország előtt álló évtizedre 1 millió új munkahelyet ígért -- az általa közvetlenül, vagy áttételesen foglalkoztatottak körét radikálisan csökkenteni kívánja, anélkül, hogy a versenyszférában történő foglalkoztatásukra bármilyen perspektíva lenne' -- olvasható a közleményben. (HVG)
-- Demján: a közszféra megszorítása indíthatja be a növekedést. A gazdasági növekedés beindulásához csak a kormány működésén megtakarított összegek jelenthetnek többletforrást, ezek mértékét pedig csak hétfőn tudjuk meg -- mondta Demján Sándor, az InfóRádiónak.
-- A költségvetési szférában az alkalmazottak létszáma 771 ezer fő volt, ami a közfoglalkoztatás bővülése miatt 4,1 százalékos növekedést jelentett. A közfoglalkoztatás nélküli 685 ezer fős létszám 0,3 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év első nyolc hónapjában. Összességében a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszáma 0,9 százalékkal emelkedett.
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 202 000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 204 900 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók esetében 199 000 forint. (Napi, link )

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról