Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kreativitás gerjesztése szusival és pizzával - holland Királyi Könyvtár

Kees Teszelszky: - Nagyon sok bulit szervez a nemzeti könyvtár. Így találják ki az emberek együtt - enni- és innivalóval -, hogyan lehet jobbá tenni a könyvtárat. A mi esetünkben 3 ember jött össze különböző osztályról. Ahogyan magunkat elneveztük: a szervezés hercegnője, a kreatív testvér, és a tudós király.
Ez az eljárás persze nem gyakori - WhatsAppon szerveztük esténként a munkát -, hogyan is lehet elkészíteni a mémgenerátort. Rájöttünk, hogy segítségre van szükségünk, könyvtáron kívülről és belülről egyaránt. Külföldi könyvtárakban voltak már hasonló projektek, és azok képviselői is szívesen segítettek.
Egy alapítványtól 4200 eurót kértünk és kaptunk. (Később további, nagyobb összeget link Az alapítvány link a holland kultúrminisztérium és a külügyminisztérium pénzéből támogatja cégek és kulturális intézetek innovatív termékekre, szolgáltatásokra irányuló együttműködéseit.) A támogatásból fizettük a honlapot és a szoftvert fejlesztő céget. Az alapítványt egyébként meglepte, hogy könyvtár kér pénzt tőle; eddig nem találkoztak ilyennel. De tetszett nekik az ötlet. Kerestünk továbbá egy olyan grafikust, aki vállalkozott "modern középkori" rajzok készítésére (pl. király a mobiltelefonjával).
Így indultunk neki a könyvtár meglévő középkori gyűjteményi webes felületének, amit persze - néhány tudóson kívül - szinte senki sem használt. E honlap egyébként értékes tartalmából nyomtattunk ki egy rakás képet, majd meghívtunk fiatalokat. Hoztunk nekik pizzát és szushit, továbbá rendeltünk nekik egy humoristát és egy zenészt is. Miután jó, kreatív hangulatba kerültek, megkérdeztük őket: szerintük mely képekből lehet mémet készíteni, melyik tetszhet a fiataloknak? És ragasztható sárga cédulák segítségével elkezdődött a mémgyártás... (lejegyezte: MG)
- Az előadás a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT Hírlevél által szervezett rendezvényen hangzott el.

Régebbi hírforrás(ok): Megmérték: a Királyi Könyvtár mémes projektjének sikere többszörösen meghaladta az elvárásokat link Készítsél középkori mémeket a könyvtár interaktív felületén! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról