Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kritikus / kritikai olvasás példamondatai - az új NAT-kompatibilis történelemtankönyvekben

Az új, NAT-kompatibilis tankönyvekben sok elemében újraírták a magyar történelmet. Az átírás mint cseppben a tenger mutatja, miért volt fontos a Fidesz politikusainak, hogy csak egyentankönyvekből tanulhassanak a diákok.
"A nyelvészi dominanciájú őstörténet-szemlélet alapos revízióra szorul, és ennek meg kell jelennie a közoktatásban is? ? indokolta Szabados György (a NAT és az új kerettantervek alapján most elkészült történelemtankönyvek tudományos szakértője), miért szorították háttérbe a tankönyvben a magyarság nyelvének finnugor eredetét. Ehelyett az eredetmondákra és a hun hagyományra helyezték a hangsúlyt. Néha egészen trükkös módon. Az ötödikesek B tankönyvének például az elején leírják, hogy a legfontosabb tudnivalók azért vannak vastag betűkkel kiemelve, mert a lecke átismétléskor ezek segítségével "felidézhetitek a legfontosabbakat". A szövegben például van egy mondat, amely úgy szól, hogy "az ősi magyar mondák szerint a magyarok a hunoktól származnak, vagy legalábbis rokonságban állnak a hunokkal". Nem nehéz kitalálni, mely szavakat emelték ki vastag betűkkel: "a magyarok a hunoktól származnak". Az ilyen sunyi kis trükkök teszik igazán láthatóvá, hogy a cél nem a diákok történelmi tudásának megalapozása, hanem a manipulálásuk.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról