Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kritikus olvasás, oknyomozás - ha jobban szeretsz nem átverve lenni

A gombamód szaporodó álprofilok főként budapesti és agglomerációs Facebook-csoportokba beépülve tolják a kormányzati propagandát. Az álprofilok leginkább a Mandiner, a Magyar Nemzet vagy a Bors főpolgármestert támadó cikkeit osztják meg, a profil- és borítóképeket pedig szinte kivétel nélkül orosz közösségimédia-oldalakról szerzik be. Az álprofilok jellemzői és aktivitása alapján egyértelmű, hogy koordinált akcióról van szó. Mutatjuk, hogy miért.

Helyi adok-veszek fórumokon ugyanúgy felbukkannak oda nem illő politikai tartalmak, mint ártalmatlannak tűnő lokálpatrióta csoportokban. Mivel a Political Capital évek óta kutatja itthon ezt a jelenséget (nem köznapi nyelven: az "inautentikus online viselkedést"), korábban sikerrel alkalmazott módszerekkel viszonylag hamar sikerült 123 olyan, a Fővárosi Önkormányzatot rendszeresen támadó profilt azonosítani, amelyek a következő ismérvek miatt bizonyosan álprofilok:
- Bár az álprofilok magyar névvel jelennek meg, az URL-jükben egytől egyig idegen nevek szerepelnek. A screenshoton látható példa szerint egy bizonyos Iulechka Elfimovaé lehetett eredetileg a ma Novák Ábel néven futó profil, a név- és az ország- mellett tehát a nemváltás sem akadály a trollok számára.
- Az álprofilok semmilyen információt nem tesznek nyilvánossá, így az oldalukon csak a profil- és a borítókép, valamint az az időpont jelenik meg, amikor ezeket beállították (ezeket ugyanis nem lehet elrejteni).
- A profil- és borítóképet mindannyian a nyáron állították be, június 4. és augusztus 22. között. A beazonosított álprofilok több mint felénél (71 esetben) ez két napon, június 5-én és 6-án történt.
- A profil- és borítóképeket - ahogy az fordított képkereséssel megállapítható - orosz közösségimédia-oldalakról (döntően a VKontakte-ról) szerezték. Ebből nem feltétlenül következik, hogy az álprofilok orosz eredetűek, pusztán a nehezebb felderíthetőség miatt is választhattak képeket a Vkontakte-ról, a fordított képkeresők nagy része például nem is találja meg ezeket, az orosz Yandex viszont igen.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról