Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kritikus szövegértés - Trollaktivitás a magyar közösségi médiában

Magyarországon sokat hallunk a dezinformációról, az álhírekről, de kevesebbet az online világ és a közösségi média egyéb hátrányairól, például a trollkodásról, illetve a hamis profilok által kifejtett aktivitásról. Rövid esettanulmányunk alapján kijelenthető, hogy a magyar közösségi médiában sem szokatlanok már a gyakran a Kremlnek tulajdonított módszerek. Ennek tükrében pedig kiemelkedően fontos, hogy a magyar internetezők is felismerjék ezeket a jelenségeket, és megtanulják kezelni őket. A Political Capital több hónapos trollkutatásának első esettanulmánya.
Magyarország harcban áll: a kormány jelenleg az "LMBTQ-lobbival" szemben kampányol, állítása szerint azért, mert Brüsszel arra kényszerítené Magyarországot, hogy azzal a céllal engedje be ezeket a szervezeteket az iskolákba, óvódákba, hogy homoszexualitásra, sőt, nemváltásra buzdítsák a gyerekeket. Bár nyilvánvalóan soha semmilyen civil szervezet nem próbálta gyerekek szexuális orientációját megváltoztatni, sem nemváltó műtétre ösztönözni, a jövő évi országgyűlési választással várhatóan egy napon tartandó népszavazástól nem függetlenül ez a téma bizonyosan a fókuszban marad az előttünk álló fél évben.
Ennek eredményeképp várható, hogy az "LMBTQ-kérdés" adott esetben fokozottabb reakciókat, több interakciót vált ki a magyar Facebook felhasználókból. Azt ezzel együtt is némi meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a Mandiner Facebook-oldalán például óriásit ment egy Vlagyimir Putyin Szocsiban tartott beszédét feldolgozó cikk: a "genderőrületet" emberiesség elleni bűncselekményekhez hasonlító szónoklat több mint 16 ezer kedvelést produkált, a hozzászólások, illetve a megosztások száma pedig megközelítette az ezret. A Crowdtangle adatai szerint a Mandiner átlagos reakciószámának ez közel ötvenhétszerese. Bár az orosz elnök viszonylagos magyarországi népszerűsége dobhatott az elérésen, ez a poszt a Putyint említő Mandiner-bejegyzések átlagát is bőven felülmúlja, sőt, a Crowdtangle szerint ez volt az oldal leginkább felülteljesítő bejegyzése az elmúlt 12 hónapban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról