Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Különleges olvasói típusok a könyvtárban -- kéjenctől a bőbeszédűig

A könyvtár olyan hely, ahol az emberek információk, ismeretek és tudás után vágyakoznak, magasabb intellektuális, kulturális élményekre tartanak igényt. A könyvtár ugyanakkor nyitottságával és demokratizmusával gyűjtőhelye lehet a fura szerzeteknek, deviáns eseteknek. A könyvtáros gyakrabban találkozik a normálistól eltérő viselkedéssel, kényszerképzetekkel, kommunikációs zavarokkal és egyéb hátrányokkal, mint más közszolgák.
Általában a népesség 4%-ára jellemzőek pszichopata személyiségjegyek. A könyvtári személyzet nem hatalmaskodik, büntet, ellenkezőleg, a segítőkészség, a barátságosság, nyitottság jellemző rájuk. Az a feladatuk, hogy segítsenek tájékozódni, irodalmat ajánlani, tanácsot adni. A problémás emberek nem csak tanácsért fordulnak a könyvtároshoz, típusaik különleges személyiségjeggyel bírnak.
A cikk röviden jellemzi a következő típusokat: kéjenc, bennfentes, őrült, zavart, fanatikusok, hisztérikus, bőbeszédű, csodaváró, álomszuszék, tolvaj, panaszkodó, specialista, címzetes, pszichopata.
A normális olvasók 'unalmasabbak', de a könyvtárosok között is lehetne tipizálni az eseteket. (ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról