Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kultúra-felmérés

Az IIR "Értékteremtő vállalati kultúra" c. konferenciáján (2002. dec. 3-4.) több vállalat képviselője is beszámolt saját vállalati kultúrájuk természetéről, állapotáról és fejlesztésének lehetőségeiről. (Szervezeti kultúra: a szervezeti tagok által osztott, rituálékban, szimbólumokban és tárgyakban megjelenő alapvető előfeltevések, amelyek segítségével meghatározzák önmagukat és környezetüket.) A Magyar Posta képviseletében Szűts Ildikó a több lépcsőn át felmért magyar postai kultúrát a következő kifejezésekkel foglalta össze: lojalitás, szakmatisztelet, tekintélytisztelet, szabálytisztelet, szolidaritás, és újabban: az üzleti szellem megnyilvánulása. A felmérés azért érdekes, mert alapot szolgáltat a kultúra kívánt irányban történő változtatásához.

-- Vajon milyen lehet a hazai könyvtárak kultúrája? Amennyiben a könyvtáraknak vagy könyvtárak csoportjainak változási tervei vannak, figyelembe kell venni, hogy a szervezeti kultúra felmérése, és természetének megismerése és tudatos módosítása alapvető része az eredményes elmozdulásnak. E felismerés hiányának számlájára írható, hogy kultúra legfelső, legkönnyebben módosítható rétegében -- verbális szint -- a változás megtörténik. A középső -- cselekvési szinten -- a változás ellenőrzések hatására többnyire megvalósítható, a legelső -- gondolati szint (mondhatnánk: "zsigeri szint") -- azonban változatlan marad. A szakmai- és menedzsment-divatok múlásával, illetve az ellenőrzések alábbhagyásával ezért újra előkerülnek a régi megrögzöttségek. E jelenség figyelhető meg több helyen pl. a könyvtári stratégiai tervezéssel, vagy a minőségbiztosítással kapcsolatban. (MG)

Hírforrás: Felállítható-e a reális kulturális tükör? : hogyan analizálhatók a vállalati kulturális jelenségek? / Szűts Ildikó (előadásszöveg)
2002. december 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kultura-felmeres
Régebbi hírforrás(ok): Felállítható-e a reális kulturális tükör? : hogyan analizálhatók a vállalati kulturális jelenségek? / Szűts Ildikó (előadásszöveg)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról