Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kultúra receptre - a jólét növelése érdekében (olvasóink szavazatára)

A Culture by Prescription (Kultúra Receptre) dán projekt lényege, hogy négy önkormányzat lehetőséget kínált a stresszel vagy depresszióval küzdő lakosoknak, hogy részt vegyenek egy 10 hetes csoportos foglalkozáson. Ez kulturális elfoglaltságokat takar, hetente 2-3 alkalommal. A projekt 2016 és 2019 között futott, az eredményeket nemrég publikálták.
A résztvevők például festettek, énekeltek, és olvastak. Voltak könyvtárakban, múzeumokban, kulturális központokban és több önkormányzati fenntartású intézményben. A projekt ideje alatt az intézmények olyan tevékenységeket fejlesztettek ki, melyek célja a résztvevők mentális egészségének támogatása volt.
A projekt államilag támogatott volt, több mint 800 résztvevővel, melynek 75 százaléka nő volt. 97 százalék elégedett a projekttel. Tízből nyolc ember arról számolt be, hogy jobban érzi magát a kurzus végeztével, mely segítette a rehabilitációjukat és a küzdési készségüket. A résztvevőknek majdnem a fele úgy gondolja, hogy a program könnyebbé tette számukra az álláskeresést is. Emellett új perspektívából láthatták a helyi közösséget, és felfedezhették a kulturális lehetőségeket, főleg a könyvtárakat és múzeumokat.
Sokan úgy jellemezték a programot, mint "szünet a betegségben, kihívásokban, gondokban", mivel semmilyen teljesítési követelmény nem lett megszabva. A részvétel új lehetőségeket és a gondolatoktól való menekülést kínálta. Az emberek nyugalmat kaptak, és egy közösséget, ami másról szól, mint a szenvedésük.
A fókusz a kultúrán van, nem a diagnózison. Csoportos folyamat, ahol a résztvevő hozzá hasonló gondolkodású emberekkel találkozik. Ez önbizalmat ad, és segíthetik egymást a rehabilitáció felé vezető úton.
Zenetanárok, művészek, könyvtárosok és múzeumi idegenvezetők jelentkeztek a foglalkozások megtartására. Kulturális nézőpontból nagy erőssége a projektnek, hogy az intézmények összefogtak és együtt dolgoztak. A legnagyobb résztvevő önkormányzat (Aalborg) folytatja a projektet, attól függetlenül, hogy már nem támogatják anyagilag. (ref.: Salamon Sára)

Régebbi hírforrás(ok): Múzeum receptre, Dániában - mert olcsóbb a hygge megtartása, mint a rehabilitáció link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról