Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kultúraközi kommunikáció

Falkné dr. Bánó Klára hasonló című könyvéből a BOSS szemez. A kultúra (szervezeti, vállalati, nemzetre jellemző) a közösség tagjai által osztott -- rituálékban, szimbólumokban és tárgyakban megjelenő -- alapvető előfeltevések, hiedelmek és értékek rendszere, amelyek segítségével a tagok meghatározzák magukat és környezetüket. Hofstede kutatásaira alapozva a cikk megjegyzi, hogy (statisztikailag!) az átlagnál magasabb a magyarok (és pl. a németek) szorongási szintje, ugyanis e népeknek alacsony(abb) a bizonytalanságtűrő-képessége -- mondjuk az angolokhoz vagy hollandokhoz képest. A kultúra anomáliáit természetesen egy nemzeten, tájegységen, iparágon, szervezeten belül ill. azok között is lehet vizsgálni. A cikk ugyan a könyvtárosokra nem tér ki, de felhívja a figyelmet a magyar egészségügyben uralkodó hierarchikus szemléletmódra, ami pl. a környezeténél magasabb szintű rangkórság is fémjelez. A kis hatalmi távolság tartása (tegeződő forma az IKEA kommunikációja) idehaza felháborodást váltott ki, főként a 40-60 éves korosztályban. Feltehetően tanulságos eredményt mutatna a könyvtárosok kulturális vizsgálata, akár belső, akár külső, összehasonlító vizsgálat eredménye is. Hofstede vizsgálatában szereplő ellentétpárok:
- bizonytalanságtűrő -- bizonytalanságkerülő
- férfias -- nőies
- kis hatalmi távolság -- nagy hatalmi távolság
- individualista -- kollektivista.

Hírforrás: BOSS 2002. augusztus p. 53-55
2002. augusztus 14.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kulturakozi_kommunikacio
Régebbi hírforrás(ok): BOSS 2002. augusztus p. 53-55
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról