Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Küszöböld ki az Enstellung-hatást a könyvtári innováció érdekében

"Amikor kívülállók megoldanak valamit, amin a NASA harminc éve dolgozik hiába, még ma is meglepődök." - mondja Alph Bingham szerves kémikus kutató. A NASA ugyanis az InnoCentive megoldás-bróker szolgáltató oldalára feltett kérdéssel és a fél éven belül kapott válasz révén jött rá, hogyan lehet előrejelezni a napkitöréseket. A megoldás megszületését gátolja az ún. Einstellung-hatás, amely a problémamegoldás közben előre tolja az ismerős megoldásokat.

Bingham 2001-ben huszonegy problémát gyűjtött össze, és tett közzé a weben engedéllyel, amelyben az Eli Lilly vegyipari konszern tudósai elakadtak. Az érintett tudósok ezt eleinte ellenezték, mondván: ha a legmagasabban képzett és jól felszerelt laborban dolgozó szakemberek is elakadtak, hogyan tudna segíteni bárki más?! De aztán sikerült megegyezni velük. És fél éven belül jöttek is a válaszok. Ismeretlen emberek olyan anyagokat állítottak elő, amelyek az Eli Lilly vegyészeit is megdöbbentették. Binghamnek igaza lett a külső forrás bevonásával: "Eredeti hipotézisünk tehát beigazolódott, de még így is meglepett, mennyi tudás van különféle diplomák alá eltemetve. Nem számítottam rá, hogy még ügyvédektől is kapunk válaszokat." Az egyik molekulaszintézis ugyanis egy jogásztól származott, aki kémiai szabadalmakkal foglakozott.
Az InnoCentive vállalkozás link bármely tevékenységgel foglalkozó szervezeteknek segít, meghirdetve felületükön a kihívásokat, jutalmat ajánlva a megoldóknak. Trükkjük: úgy kell megfogalmazni a problémát, hogy a megoldók változatos csoportját vonzza. Minél érdekesebb a kihívás a tudósok, fogorvosok, jogászok, mérnökök és mások számára, annál nagyobb eséllyel találnak rá megoldást. A "kívülről befelé gondolkodást" alkalmazzák: egy probléma megoldásának forrása ugyanis nagyon gyakran messze kívül esik az adott szakterülettől.

Hírforrás: Epstein, David: Sokoldalúság, HVG, 2021, p. 171-176
2023. február 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kuszobold_ki_az_enstellung-hatast_a_konyvtari_innovacio_erdekeben
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról