Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kutatás 2.0 - hogyan kapcsolódhat be a könyvtáros?

Nem minden szempontból lett könnyebb a kutatók munkája az információtechnológia eszközeivel, egyúttal hatalmas távlatok is nyíltak. A könyvtáros nélkülözhetetlenné teheti magát - elismerés, munkahely megtartása stb. - ha a kutatók és kutatási döntés-előkészítők segítségére siet.
Mivel a kutatói szakértelem hiányos az új technológiák területén, a könyvtárosok - felkészültség birtokában - csökkenthetik kutatók az adminisztrációs terheket (melyikük zárkózna ez elől el?). Pl. az adatokra való hivatkozás támogatásával. A kutatók szívesebben megosztják a kutatók az adataikat, ha ezért valami ösztönzést kapnak - pl. hivatkozásokat, melyet a könyvtáros a hozzáférés növelésével (vö. pl.: repozitóriumok) támogathat.
A proaktivitás lehetősége: az Európai Tudományos Könyvtárak Egyesülete link ajánlásaiban javasolja az adatkezelési, szellemi tulajdonjogi támogatás és tanácsadás funkcióit. Jó hír, hogy bár e funkciók még nemigen léteznek Magyarországon, ezért a legjobb időben vagyunk, hogy meglévő tapasztalatok alapján felkészüljünk a holnap elvárásaira.
A National Science Foundation link illetve néhány más szervezet pl. adatkezelési tervet kér hozzá pályázóktól. Azaz: a könyvtáros segíthet ennek készítésében. Vagy: az EU 2020-től a pályázóktól a kutatási adatok megosztását várja el a kutatóktól. Mindezekhez szükséges a könyvtárosok adatkönyvtárosi készségeinek fejlesztése. S egyáltalán: legyenek adatkönyvtárosi állások.
Egyebek mellett ezekre hívja fel Koltay Tibor az Információs műveltség az adat-intenzív kutatás korában c. előadásának első harmadában a figyelmet.
- Az előadásra még visszatérünk. (MG)

Hírforrás: YouTube
2018. június 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kutatas_2.0
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról