Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kutatási eredmények feldolgozásának képessége - segítség hallgatóknak

A kutatások eredményeit tükröző cikkek megtalálása és megértése gyakran gondot okoz a könyvtár- és információtudomány szakos hallgatóknak, de más szakosok is küzdenek hasonló problémákkal. Az információkeresésben nagy segítséget jelent, ha kutatásmódszertani tanulmányaik eredményeként bővül a hallgatók szakmai szókincse. A különböző írások megértése azonban más és más fogalomkészletet és tudást igényel, ráadásul a cikkek írásának társadalmi és kulturális konvenciói is sokfélék. A hallgatóknak ahhoz is új ismereteket kell szerezniük, hogy az írások megbízhatóságát és hitelességét meg tudják ítélni.
Hét, kutatási irányultságú könyvtár- és információtudományi folyóiratot (...) vizsgálata számos kapaszkodót nyújtott a fenti nehézségek áthidalásához. Az is világossá vált, hogy a cikkek megtalálásnak fontos eleme szerkezetük vizsgálata, miközben a megértés záloga társadalmi-kulturális jellemzőik megismerése kritikai olvasás útján.
A hivatkozás társadalmi természetű hagyomány, míg a cikkek szerkezetét a kulturális hagyomány diktálja. A kutatások eredményeit tükröző cikkek esetében szerepelnie kell a kutatási módszerek vagy az elméleti háttér, a kutatás megbízhatósága és érvényessége bemutatásának, valamint a szakirodalmi szemlének. Bár a felsőoktatás feladata, hogy a tudományos írás hagyományait és gyakorlatát megismertesse a hallgatókkal, ez a dimenzió gyakran láthatatlan marad a tantervekben. (ref.:

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról