Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kutatási gyakorlatot és együttműködést oktatnak beépített könyvtárosok

A tudományos kutatással összefüggő íráskészségeket a legtöbb egyetemi kurzus nem tartalmazza explicit módon, pedig ezekre az órákon és azokon kívül is egyre nagyobb szüksége van a hallgatóknak. A kanadai Calgary Egyetemen - a szokásos egy alkalomra szorítkozó oktatás helyett - négy egymást követő héten oktatta a hallgatókat egy együttműködésre épülő, a szaktárgyat tanító oktatóból, könyvtárosból és tudományos írást tanító oktatóból álló kihelyezett team. Újratervezték az elsőéves hallgatók kurzusát, amely
- a szakirodalmi hivatkozás szerepét,
- a plágium elkerülésének szükségességét és módjait,
- az irodalomkutatást,
- az információforrások elérését és értékelését mutatja be a hallgatóknak, valamint
- annotált bibliográfiák készítését gyakoroltatja velük.
Ez a kutatásalapú tanulásra/tanításra alapozott (inquiry-based) kurzus egyaránt alkalmaz formatív és szummatív értékelést, amelyben - a szokásostól eltérő módon - a könyvtáros link is részt vesz. Fontos eszköze a tükrözött (fordított) osztályterem módszere, amely arra épül, hogy a hallgatók még az órák előtt önállóan ismerik meg a tananyag egy részét, gyakran videó formájában, majd ezt mélyítik el valamelyik oktatójuk segítségével. (A kutatási készségek oktatása és a kihelyezett könyvtárosság; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról