Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kutatókat támogató könyvtáros -- versenyképességüket építi

Az angol 'informationist' terminus a 2000-es években született meg, amikor olyan új egészségügyi szakemberek képzésében gondolkoztak, akik könyvtár- és információtudományi végzettségre tesznek szert az egészségügyi szakismeretek mellett.
A kutatókat többnyire nem képzik ki az adatkezelésre, ami megnehezíti, hogy megfeleljenek a finanszírozó ügynökségek adatmegosztással kapcsolatos követelményeinek. Bár a 'nagy adatok' jelentős figyelmet kaptak, gyakran a kisebb kutatócsoportoknak van szükségük segítségre, miközben költségvetésük nem engedi meg, hogy teljes munkaidejű adatmenedzsert alkalmazzanak.
A kutatási információs szakemberek képzésének és továbbképzésének tartalmaznia kell az adatok kezelésével és megőrzésével kapcsolatos, valamint pályázatírói ismereteket. Emellett a hagyományos szakkönyvtári készségekre (keresés, információs műveltségi oktatás) is szükség van. Tisztában kell lenniük az adott tudományterület alapjaival, a szakmai közösségek természetével, továbbá ismerniük kell szakzsargonjukat, viszont nincs szükség magas szintű tudományos képzettségre. (ref.: Koltay Tibor)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtáros kell az üzleti hírszerzők csapatába link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról