Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Küzdelem az infodémiával - hol a használható vírusinformáció? (olvasóink szavazatára)

Minden könyvtáros számára fontos lenne, hogy meg tudja védeni saját magát, a könyvtár látogatóit és a közösséget a járványról terjedő információktól. A COVID-19 felborította az életünket, és egy új szót is bevezetett: ez az "Infodemic" (vírusinformáció). A WHO úgy definiálja a fogalmat, mint "információban való bővelkedés - némelyik pontos, némelyik nem - ami megnehezíti, hogy megbízható forrást találjunk, amikor szükség van rá." A Google-lel, Facebookkal és Twitterrel együttműködve a WHO biztosítja, hogy a saját információi jelenjenek meg a keresési eredmények elején.
A tech-óriások saját tervvel álltak elő, hogy a platformjukon megjelenő hamis információk ellen küzdjenek. A Facebook trükközik a keresési eredményekkel, hogy hiteles orvosi forrásokhoz irányíthassa az embereket, valamint eltávolítja az egészségügyi szervezetek által hamisnak jelölt tartalmakat. Ha a Twitteren rákeresünk a "coronavirus" kulcsszóra, szintén hiteles források felé leszünk irányítva. A hiteltelen híreket, tweeteket eltávolítják. Az Európai Unió Tanácsa is számos programot hozott létre, hogy a hamis információk ellen harcoljanak.
Mit tehetünk, hogy megelőzzük a pánikot és megtudjuk az igazságot? Először is gondoljuk át, amiről olvastunk, keressünk hasonló cikkeket ugyanazokkal az állításokkal. Ha a cikkek szemben állnak egymással, nézzük meg a forrásukat, az alapként szolgáló tanulmányokat. Nézzük meg a grafikonokat is, hogy pontosan reprezentálják-e a tudományos kutatás eredményeit.
Ezenkívül, tegyünk fel magunknak néhány kérdést:
- Elfogadható az információ?
- A cikk címe a "Titkok, amiket az orvosok sem mondanak el" egyik variációja? - Az orvosok nem fogják eltitkolni a tudásukat.
- Milyen régi a cikk? - A régebbi tényeket a cikk írása óta esetleg megcáfolhatták.
- Ha az áttörés egy gyógyszerről szól, tesztelték már embereken? - Ha még nem, akkor hosszú út áll előtte, mielőtt a piacra kerülhet.
- Van komment szekció? - Mások már kommentelhettek, hogy nem igaz a hír.
- Mi történik, ha beírjuk a keresőbe olyan kulcsszavakkal, mint "hoax" vagy "clickbait"? - Lehet, hogy találunk olyan cikket, ami már megcáfolta. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról