Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Labdába rúghat-e bárki a Google-en kívül a keresésben?

Amit a Google kénytelen volt megfizetni a versenytársai miatt, azt most részben ugyanazokon a konkurensein vasalja be. A piacvezető amerikai keresőóriásnak azért kellett tavalyelőtt 4,34 milliárd eurós büntetést lerónia, mert Európában kiszorította a többi keresőt az okostelefonok és táblagépek többségéről.
Magyarországon idén júliustól szeptemberig a Google mellett a DuckDuckGo link , a GMX link és az Info.com link fog megjelenni.
A Google piacvezető helyét valószínűleg nem rendíti meg a választási lehetőség, már csak azért sem, mert a felhasználók többsége várhatóan úgyis a legismertebb névre bök rá. A piac majd eldönti, hogy a konkurenseknek megérte-e részt venniük az aukción. Baljós előjel, hogy amikor az EU hasonló választékra kötelezte a számítógépes böngészők esetében a Microsoftot, bár a szabály több éven át érvényben volt, a Windows operációs rendszerrel járó (akkori) böngésző, az Internet Explorer egyeduralma nem rendült meg.
A legjobbnak a Google keresési eredményeit és kezelhetőségét minősítették a német tesztelők, de végül csak a második helyre tették az amerikai óriást. A pontlevonás adatvédelmi hiányosságok miatt járt. Az első helyre a holland Startpage link került, amely hasonlóan jól keres (alapjában a Google technikájának felhasználásával), viszont nem gyűjt adatokat a felhasználókról. Önmagát a világ legdiszkrétebb keresőgépeként hirdeti. A céget 1998-ban alapították, és 2004 óta nyereséges. A német tesztben az élmezőnyben végzett két német kereső, az Ecosia és a web.de link is (utóbbi az említett GMX-szel egy vállalatcsoporthoz tartozik).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról