Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ladányi János: Leselejtezettek -- kiváló terep a könyvtári szociális funkciónak

(Könyvismertető) A kirekesztett népesség társadalom- és térszerkezeti elhelyezkedésének átalakulása Magyarországon a piacgazdasági átmenet időszakában -- ezzel az alcímmel jelent meg a szociológus legújabb kötete, amely a rendszerváltástól 2010-ig követi nyomon az ország mindeddig legsúlyosabb békebeli gazdasági válságsorozatának hatását a legszegényebbekre. Ladányi térképeken és táblázatokban feldolgozott adatokkal támasztja alá azt az állítását, hogy az iskolázatlan és alacsony jövedelmű tömegek azokban az országrészekben koncentrálódnak, amelyek az utóbbi években kiestek a gazdaság vérkeringéséből. Így nem egyszerűen mélyszegénység, hanem folyamatosan újratermelődő tartós kirekesztődés, gettósodás alakult ki, amely a mai Magyarország legnagyobb társadalmi problémája. A gazdasági fellendülés által meg sem érintett 700-800 ezres 'fölösleges' népességnek a szerző szerint a harmada roma. Ők azok, akiknek -- a diszkriminációval tetézett hátrányos helyzetük okán -- esélyük sincs, hogy a munkamegosztás új rendszerében 'normális' jövedelemhez, oktatáshoz, lakáshoz jussanak. A tanulmánykötet összegzéseképpen Ladányi bemutatja, miképpen súlyosbította a helyzetet az utóbbi húsz év zsákutcás 'romapolitikája', a Kádár-rendszerből átmentett elhibázott szociálpolitika, amely a segélyezéssel igyekezett fenntartani a társadalmi békét.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról