Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Lassan kinövi saját épületét a Somogyi-könyvtár

Hármas szorításban dolgozik a Somogyi-könyvtár. Szeged legnagyobb forgalmú kulturális intézményének költségvetése csökken, épületét kinőtte, a TIK fölépültével pedig komoly versenytárs jelent meg a piacon. Sokan jósolták: az egyetemi könyvtár új épületének megnyitása után a városi Somogyi-könyvtártól gyorsan elpártolnak az olvasók. Nem így történt. A látogatottsági statisztikák szerint egy hétköznap 1000-1300 olvasó használja a könyvtár dokumentumait a Dóm téri épületben, és több tucatnyi olvasó megy el valamelyik fiókkönyvtárba. Nemrég rendbe tették a beiratkozottak nyilvántartását, és csak a valóban könyvtárhasználó 'aktívak' maradtak a listán: 31 ezren. A Somogyi-könyvtár költségvetése csökkent tavalyhoz képest. Többször kellett dolgozókat elbocsátani, egyre nagyobb arányban kell saját bevételt termelnie. Idén 390 millió forintból gazdálkodnak. 900 ezer dokumentumegységet őriznek, a Dóm téri épületben szabadpolcon 226 ezer kötetet kínálnak, 550 ezer raktárból kérhető. Szabadpolcon 1200 kötetnyi folyóirat, 3500 kotta, 2800 CD, 50 DVD, 400 videokazetta található. 2005 első félévében 84 CD-t, 1109 kéziratot, 32 videokazettát, 11 hangkazettát, 77 kottát, 25 CD-ROM-ot, 18 térképet, 54 DVD-t, 12.140 könyvet szereztek be, 685-féle folyóiratnak előfizetői. 21 millió 482 ezer forintot költöttek erre, öt és fél millió forint értékben kaptak ajándékot. - F: okt. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról