Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Láthatóság és innováció-támogatás

A kutatók feladata felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, a biodiverzitás fontosságára?
Jordán Ferenc hálózatkutató biológus, rendszerökológus, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének vezetője: - Is-is. Egy kommunikációs szakember, egy tudományos újságíró és a média ezen sokat segíthet. De jobb, ha maguk a tudósok mondják el ezeknek a fontosságát. Most viszont sok kutató stressz alatt van, mert kérik tőle, hogy kommunikálja az eredményeit, hiszen az adófizetők pénzén kutat, hát akkor kommunikálni kell. De ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Sokan nem szeretik, nem tudják elmondani, mit csinálnak, de attól az még lehet nagyon fontos és hasznos. Ehelyett inkább rá kellene találni azokra a tudósokra, akinek ez természetesen jön, és őket aztán alaposan megtámogatni ebben.
hvg.hu: A kormányoknak, a cégeknek vagy az embereknek kell változást kicsikarniuk, elindítaniuk?
JF: Ideális esetben a kormánynak csak támogatnia kellene a jó dolgokat. Ha valakiben felmerül egy ötlet, estére legyen a pénz a kezében, hogy el tudja kezdeni a kutatást. Ne három év múlva folyósítsanak neki valamit, miközben beleőszül a papírmunkába. A bürokráciát a minimálisra kellene csökkenteni, rugalmasabbá kellene tenni a pénzosztást. A European Science Foundation kisebb ösztöndíjaira egy fél óra alatt lehetett régen pályázni és teljesen elektronikus volt a folyamat, egy papírt sem kellett hozzá kinyomtatni és aláírni. A győztes bankszámláján két héten belül ott volt a pénz. Nagyobb összegeknél persze komolyabb értékelés kell és valamilyen bizottság, de nem lenne szabad, hogy annyival bonyolultabb legyen a folyamat, amennyivel most bonyolultabb. Egy tajvani kollégám mesélte, hogy náluk a tanszékvezetőnek van egy kis szuper-rugalmas kerete: ha valamit kitalál reggel a metrón, aznap már kezdheti is, mert kap rá mondjuk 3 millió forintnak megfelelő összeget. Két hét múlva pedig megnézik, hogy működik-e. Ha nem, nincs gond, elbukták, de ha működhet, akkor kap tízszer annyi pénzt és folytathatja a kutatást. Ez az, ami segít, nem az, ha azt kérdezik minden nap, vajon innováltál-e már ma.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról