Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Látszólag hiteles (vagy formabontó) fotók, festmények - képgenerátor-alkalmazásokkal

Sokakat aggaszt, hogy a mesterséges intelligencia segítségével immár meghökkentően realisztikus fotókat és műalkotásnak tűnő képeket hoznak létre. Milyen hatással lesz ez az emberi kreativitásra, és miért nehéz igazán jó műveket generálni?
Vadnyugati söntésekben üldögélő, elszánt tekintetű, napcserzett arcú cowboyok, londoni utcákon álló, cilinderes urak, kalapos hölgyek és fáradt munkások néznek a kamerába azokon a XIX. századi fotókon, amelyekkel a minap rukkolt elő Mario Cavalli fotográfus. A szépia tónusú, viktoriánus korai portréknak nemcsak a tűéles expozíció a közös jellemzőjük, hanem az a nyugtalanító tény is, hogy az összes szereplőjük sosem létezett, fiktív személy. A képek ugyanis mind hamisak, hiszen Cavalli egy mesterséges intelligenciára (MI) épülő képgenerátor algoritmussal, a Midjourney-vel készítette őket, minden utólagos manipuláció (például Photoshop használata) nélkül.

Az efféle, vérmérséklettől függően kiből elismerést, kiből felháborodást kiváltó alkotások korántsem számítanak ritkaságnak manapság. A legnépszerűbb képgenerátorokkal - mint a DALL-E, a Stable Diffusion, az Artbreeder vagy az említett Midjourney - naponta 20 milliónál is több képet hoznak létre a felhasználók - derül ki a Wired magazin összeállításából. Ráadásul a végeredmény egyre illúziókeltőbb: mind a hamis fotók, mind az MI-vel készült festmény- vagy fotómontázsszerű kreációk összemérhetők (és összetéveszthetők) az emberek által készített művekkel.

Csak annyi biztos, hogy utasításokat, rövid leírásokat (angol szakszóval: promptokat) kell megadni, amelyek egy tömör mondatban foglalják össze, minek kell a képen szerepelnie. ... De arra is lehet utasítani a gépet, hogy folytasson egy már meglévő alkotást, mondjuk "fessen" tovább egy Vermeer- vagy Van Gogh-festményt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról