Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Látványkönyvtárak - lehet-e egy könyvtár giccs?

Ehhez először a giccset érdemes meghatározni. Gillo Dorfles A giccs c. művében (keresd a polcon, a hátad mögött) így ír:
- "A giccs látszólagos művészi alkotás, amely kellemes érzeteket keltő tartalmi (erotikus, politikai, vallásos, szentimentális) elemekkel pótolja a hiányzó formálóerőt." Illetve:
- "művészeti szemét", avagy:
- "hazugság, amely ... arra az emberre hullik vissza, akinek ilyen hazug és szépítő tükörre van szüksége, hogy benne magára ismerjen".
Az imázs (azaz: mutatott kép) tehát távol esik a tényleges, használati, funkcionális értéktől, eredeti céltól, valóságtól. Ilyen lehet például egy puszta dísznek, kelléknek tartott könyv, könyvsorozat, könyvtár. Természetesen, ha ezek valójában használt elemekből állnak, akkor megszűnnek giccsnek lenni. Amikor a vallott érték közel azonos a gyakorolttal. Ide sorolhatók tehát a szoba- vagy irodadíszként használt sorozatok, a reprezentációs funkciójú könyvtárak, vagy azok a kötetek, amelyeket lényegében mutogatás céljából, megfelelési kényszerből vásároltam. Az egyik meghatározás szerint visszahullik rám, szégyenemre van... (MG)

Kapcsolódó: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2021. július 08.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=latvanykonyvtarak_-_lehet-e_egy_konyvtar_giccs
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról