Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Legalább 150 órás önismereti kurzus a használókkal foglalkozóknak

A múlt heti lapszámunkban megjelent "A könyvtárak nem lehetnek semlegesek, óhatatlanul belépnek a politika világába" link Könyvtári Intézettől idézett anyagunk kapcsán több komment született link A nehéz olvasóról pl. Horváth Sándor Domonkosé:
"... Vannak nehéz szituációk, nehéz emberek nélkül, és vannak nehéz emberek, akiket árnyékként kísér a szituáció. A hazai könyvtári területen én egy rendszerszemléletű modellt láttam eddig, azt is csak fél szemmel, amely a megelőzésre (szabályzatokkal való körülbástyázottságra) fordított kiemelt figyelmet. Gyakorló mediátorként úgy vélem, hogy a nehéz ember önmagát hozza, a kulcskérdés pedig az, hogy belőlünk milyen reakciót vált ki ilyenkor. Azt gondolom, hogy bárkire, aki közönségkapcsolati munkakörben dolgozik, alaposan ráférne egy komolyan vehető, legalább 150 órás önismereti kurzus. Ez segít abban, hogy - mondjuk
- a tranzakcióanalízis terminológiáját használva - az adott felhasználó aktuális énállapota ne billentsen bennünket se az engedelmeskedő gyermek, se a szabályozó szülő énállapotába, hanem megmaradjunk az "itt és most" tárgyilagos felnőtt énállapotában.
- Segíthet az NLP meta-modellje, amely az általános kifejezések pontosításával kezeli a helyzetet,
- az erőszakmentes kommunikáció (amely minősítés helyett ténymegállapításokat tesz),
- a De Shazer-féle megoldásközpontú megközelítés, amely a sérelmek helyett a sérelmezett helyzetben fellelhető kivételekkel és a jövőre vonatkozó elvárásokkal operál, alapvetően kérdezési technikákkal dolgozva.
Szóval, nézetem szerint a piacon bőséggel lehet találni önfejlesztési, képzési lehetőséget. Persze az "ingyen" a legvonzóbb egy forráshiányos szakmában, de azért hozzáteszem, hogy amennyiben az ingyen hasznavehetetlen, akkor bizony annak is megvan a maga ára, amit az elfecsérelt idővel, és a későbbi sikertelen konfliktuskezelésünk kényelmetlen élményével fizetünk meg."

Régebbi hírforrás(ok): Legforróbb könyvtárszakmai témák 2019-re link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról