Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Legfontosabb könyvtári lehetőségek - IFLA (olvasóink szavazatára)

A múlt héten megkezdett anyagunk link folytatásaként:
Az IFLA Global Vision jelentése a legfontosabb jövőbeli szempontok mellett 10 lehetőséget is tartalmaz:
1. A szellemi szabadság bajnokainak kellene lennünk. Az információhoz és a tudáshoz való egyenlő hozzáférés a szólásszabadságtól függ. A könyvtáraknak jobban meg kell értetniük a szükségletet.
2. Frissítsük fel hagyományos szerepünket a digitális korban. A tanulás, az írástudás és az olvasás támogatásához folyamatosan alkalmazkodni kell. A szolgáltatásoknak, a gyűjteményeknek és a eljárásainknak a változó felhasználói elvárásokhoz kell idomulni.
3. Jobban meg kell érteni a közösség elvárásait és eredményesen megtervezni szolgáltatásainkat. A könyvtár látókörének szélesítésével érjünk el új és eddig kevésbé kiszolgált rétegeket - mérhető hatással az emberek életére.
4. Használjuk ki az aktuális technológiai változásokat. Meg kell bizonyosodni, hogy minden könyvtárnak meg vannak a megfelelő eszközei, felszereltsége, támogatása és készségei, hogy kiaknázza a digitális innováció lehetőségeit.
5. Több és jobb érdekképviseletre van szükségünk minden szinten. Értsük meg a képviselet szükségét. Értsük meg környezetünket és érjük el céljainkat. Minden könyvtáros érdekképviselő!
6. Győződjünk meg, hogy az érdekeltek számára világosak érdekeink, és tevékenységünk hatása. Jobban be kell mutatni a döntéshozóknak a hatásunkat.
7. Fejlesszük együttműködési készségünket. Azonosítsuk az együttműködés tényleges és mögöttes akadályait - elszigeteltségünk megszüntetése érdekében és az globális könyvtári víziójának felismerésében.
8. Vitassuk meg jelenlegi szokásokat és a struktúrát. Győzzük le a passzív gondolkodást innovációkkal. A változások lehetővé teszik a kihívások kezelését.
9. Maximális hozzáférést kell biztosítanunk a világ dokumentum-örökségéhez. Az egységes könyvtári területen be kell vezetnünk az innovatív gyakorlatot, eszközöket, megosztott tapasztalatokat és forrásokat. Így tudunk hozzáférést biztosítani az általunk "oltalmazott" munkákhoz.
10. Adjunk tényleges esélyt a fiatal szakembereknek tanulásra, fejlődésre, hogy vezetők legyenek. Legyen lehetőségük közösséget alkotni és fejlődni - megfelelve a kor elvárásainak. Lehetővé kell tenni a fiataloknak, hogy a jövő vezetői legyenek. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról