Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Légifotókon kutatható a múltunk

Magyarország valamennyi településéről található legalább egy archív légifelvétel a Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály légifilm-tárában link . Az 1959-2007 közötti fotókból már mintegy 120 ezer meg is tekinthető a link internetes oldalon. A digitális archívum számtalan érdekességet rejt, és folyamatosan bővül - emelte ki Takács Krisztián térinformatikai szakügyintéző. Braunmüller Péter osztályvezető hozzátette, a fotók regisztráció után ingyenesen letölthetőek és forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatóak.
A 2012-es földmérési törvény előírja, hogy az archív légi felvételeket állagmegóvás céljából digitalizálni kell, és mindenki számára elérhetővé kell tenni. Egy uniós projekt adta a pénzügyi hátterét a 2014-ben elinduló munkának. Ennek keretében a légifilm-tár - ahol közel félmillió 1959 és 2007 között készült felvétel található az ország egész területéről - 15%-át sikerült digitalizálni - közölték a szakemberek.
Takács Krisztián elmondta: a digitalizált felvételeket a fentrol.hu internetes oldalra töltik fel, bárki elérheti, tudja böngészni a képeket, és 2015 májusa óta már ingyenesen le is tudja tölteni azokat, valamint forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatja őket.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról