Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Legyen több gyakorlat a könyvtár- és információtudományi képzőhelyen (olvasóink szavazatára)

Susan Hildreth (University of Washington iSchool) könyvtári szakértő feladata az akadémiai világ összekapcsolása a közkönyvtárakkal: oktatás, tananyagfejlesztés, a jövő könyvtárának kutatása. Pozícióját "Professor of Practice"-nek nevezik.
- Az elmélet és gyakorlat közti egyensúly érdekében a legfontosabb készségek pl. az elmélkedés, kritikus gondolkodás, analitikai kutatás. Ezeket a hallgatók a könyvtáron belül gyakorolhatják. Könyvtári menedzsment órán menedzsment elméletet és adminisztrációs megközelítéseket tanulnak.
Megtanulják, mit várnak el a könyvtári munkaadók a friss munkaerőtől:
- Legfontosabb a személyközi kommunikáció, benne az érzelmi intelligencia, melyet azonban nehéz tanítani, inkább csak megközelítésekről lehet beszélni.
A könyvtárak azonnali hatékony problémamegoldást kívánnak. A specializált tudás kevésbé fontos, mint a képesség másokkal együttműködni, a csapatmunka, a legjobb kommunikációs mód megtalálása.
- Fontos még az íráskészség, ügyfélszolgálat, kulturális kompetencia. Úgyhogy a képzés inkább készségeket tanít, amit bármilyen könyvtártípusban lehet később alkalmazni. A kompetenciára (nem képzésen) alapuló diplomák adása viszont nehéz kérdés. Inkább mindig a megfelelő képzés megtalálására lenne szükség. Akár specializált gyorstalpaló (bootcamp) képzésekkel. Ehhez viszont érdemes lenne a könyvtárosképzéseknek még szorosabban együtt dolgozni a könyvtári szakmával. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan nyomja el a tehetségeket a könyvtáros diploma? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról