Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Legyőzik a Google-t?

A LookSmart, a Google fő versenytársa az internetes kereső rendszerek piacán ambiciózus projektet hozott létre a SETI@Home mintájára. A cég olyan képernyővédőt bocsátott ki a közelmúltban, amely a webes oldalak indexelését végzi a számítógép bekapcsolt, de nem használt állapotában. A LookSmart vezetői remélik, hogy az önkéntesek számának növekedésével néhány hónapon belül a becsült 10 milliárd web oldal mindegyikére ily módon naponta sor kerül, és ezáltal a találatok pontossága és aktualitása nagymértékben nő. A LookSmart információja szerint jelenleg a legnagyobb kereső rendszerek (a Google vagy az Inktomi) naponta 150 millió lapot képesek pásztázni. A Google a web harmadát indexeli csak, és az indexet 30 naponta frissíti. Természetesen kételyek is felmerültek. Danny Sullivan, az ezzel a témával foglalkozó portál, a Search Engine Watch főszerkesztője aggodalmát fejezte ki a rendszer biztonságával kapcsolatban. A szakember szerint a hackeléssel szemben egyelőre nincs biztos védelem, így elképzelhető, hogy egyes cégek a találati listán való megjelenést befolyásolni tudják. Matthew Berk, a Jupiter Research elemzője azt veti fel, hogy a rendszerben a mennyiségnél fontosabb a kapcsolati rendszerek megtalálása, ami nem biztos, hogy benne van ebben az új technológiai megoldásban. A SETI@Home a Berkeley egyetem kutatócsoportja által létrehozott kísérlet, amely földönkívüli intelligencia keresésére irányul. Az önként jelentkezők letölthetnek egy ingyenes programot, amely a gép bekapcsolt, de nem használt állapotában fut, és a rádióteleszkópból származó adatokat elemzi.

Hírforrás: FigyelőNet, 2003. ápr. 25., WiredNews, link
2003. április 30.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=legyozik_a_google-t
Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. ápr. 25., WiredNews, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról