Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lehet előremutató a kulturális statisztika? - összevethető a nonprofit és a kereskedelmi kultúrafogyasztás

A Dán Kulturális Minisztérium és a Dán Statisztikai Hivatal a teljes kulturális terület statisztikai adatszolgáltatását át kívánja formálni, az érintett intézményi kör képviselőivel együttműködve. Az alapelveket 2019 folyamán fektetik le. A könyvtári szférában át akarnak térni az ún. regisztrációalapú statisztikára, melyhez anonimizált formában rögzítik a használók különféle személyes adatait (pl. lakhely, életkor, végzettség), valamint a könyvtári szolgáltatásokhoz kötődő, a fizikai és a virtuális könyvtári térben való kultúrafogyasztási szokásaikat. Azt remélik, hogy a kultúrafogyasztásról és a könyvtárhasználókról begyűjtött, az eddiginél sokkal többféle adatforrás alapos, széles körű feldolgozása jobban tervezhetővé teszi a jövőben az intézmények által nyújtott szolgáltatásokat, illetve azok költségvetési hátterét. A rendszer újabb adalékokkal szolgálhat arra, miként nézzen ki a jövő könyvtára, milyen fejlesztési irányokban érdemes gondolkodni a tényleges adatokból leszűrhető tapasztalatokra támaszkodva. A másik fő cél, hogy az eddiginél sokrétűbb adatforrások révén összevethetők legyenek egymással a nonprofit és a kereskedelmi kultúrafogyasztás jellemzői is.
Az előző adatszolgáltatásokból kiderült, hogy már megbízhatóan mérhetők a különféle digitális könyvtári szolgáltatások használati mutatói (pl. e-könyvek, e-periodikumok használata). Egyre pontosabb kép rajzolódik ki arról, hogy mennyire éri meg a digitális szolgáltatásfejlesztésbe fektetett energia és anyagi ráfordítás. Ezeket az eredményeket a jövőben össze kellene vetni a könyvtár fizikai tereinek használati mutatóival, ugyanis a közkönyvtárak jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a saját épületeikben. Az egyik legnagyobb kihívás a társadalmi hasznosság statisztikai felmérése. Az intézmények számos sokszínű rendezvénynek adnak otthont (pl. vitakörök, olvasói klubok, ismeretterjesztő rendezvények, írói estek, "kreatív írás"-workshopok), ezeknek a nyomon követése, értékelése azonban eddig csupán részlegesen, csekély hatékonysággal valósult meg. Az összetett szolgáltatási környezetnek a maga valóságában kell leképeződnie az adatszolgáltatás során is. Az átfogóbb, minden használói tevékenységet regisztráló statisztikai rendszer ezen a téren is látványos előrelépést jelenthet. (Lehet előremutató a kulturális statisztika?; ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról