Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lehet, hogy a könyvtárosképzés is megérett ilyen megújulásra?

Brutálisat zuhant a könyvtárosképzésben résztvevők száma az utóbbi évtizedben (vö.: link . Lehet, hogy nem is kell ennyi könyvtáros... Vagy kellenének, de sokkal naprakészebb tudással? Ha a természettudományi tanárképzés megújulhat, talán a könyvtárosképzés is korszerűbbé tud válni... (MG)

A szeptembertől hat egyetemen induló új, természettudományos tanárokat képző szakra bármilyen emelt szintű érettségivel lehet jelentkezni - mondja az ELTE tanszékvezetője.
HVG: Azért elég meredeken hangzik, hogy nem kell semmilyen természettudományos előképzettség egy ilyen szakhoz.
Weiszburg Tamás, ELTE tanszékvezető: Nem csak a belépéshez nem kell emelt szintű természettudományos tudás. A képzés első évében - némi felzárkóztató kurzust kivéve - még nem is lesz természettudományos óra. Retorikával, vizuális kommunikációval, vizuális kultúrával, értő olvasással fognak találkozni a diákok, továbbá kritikai webes tájékozódással magyarul és angolul. Mindez a hét öt napjából három napra szorítkozik. A negyedik napon kivisszük a hallgatókat a természetbe, az ötödik nap pedig felfedezzük az ember alkotta világot: elmegyünk birkaistállóba, atomerőműbe, meteorológiai állomásra. Azt gondoljuk, hogy egy ilyen program nagyon motiváló lehet, és fel is készítjük a hallgatókat arra, hogy ők is efféle motiválással tanítsanak majd. A másodévben már jöhet a fizika, a kémia, a biológia. Harmadiktól pedig olyan tematikus tárgyrendszert képzelünk el, amely az energia, a hulladék, a víz stb. köré épül, és ezeknek a biológiai, fizikai, kémiai oldalait mutatja be.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról