Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lehet üldögélni német könyvtárakban - úgy tűnik, van egy kivétel

Németországban a könyvtárakra a júliustól alkalmazott szabályozás vonatkozik: ahogyan múzeumokban, közlekedési eszközökön és más nyilvános terekben is, szájmaszkot kell használni és távolságot kell tartani. A vonatokon a rendszeresen bemondják e két szabály betartásának szükségességét. Emellett a közintézményekben és a vendéglátóhelyek zárt tereiben helykihagyással lehet csak helyet foglalni. Általános, hogy az ügyfelek és a pultok között - vagy akár vendéglői asztalok között plexilapokat helyeznek el. Könyvtárakban is lehet üldögélni. (MG)

A München Isar-parti Sendling városrészében található városi könyvtárból azonban azért vezetett ki a rendőrség egy 68 éves férfit, mert ő le mert ülni egy székre, hogy a könyvtár számítógépeit úgy használja. A covidszabályok értelmében a négy gép előtt ülni nem lehetne ugyanis: csak térdelni. Hans F. azonban el akarta olvasni az e-mailjeit, így fogott egy széket, odavitte az egyik gép elé, és leült.
Öt perc se telt el, és a könyvtár egyik dolgozója közölte vele, hogy álljon fel, ahogy másokra is rászólt, akik a nyugdíjas példáját követve egy kényelmesebb testhelyzetből akarták csak használni a szolgáltatást, amiért adójukkal és tagdíjukkal fizetnek. Amikor a könyvtár látogatói követve a kollegina utasítását felálltak, az illető egész egyszerűen elvette tőlük a széket, mesélte Hans F. a Bildnek. Ő viszont nem volt hajlandó felállni. A könyvtár dolgozója ezért kihívta rá a rendőrséget: a karhatalom négy embert küldött a helyszínre.
A müncheni rendőrség mindezt a Bildnek külön meg is erősítette. A könyvtár az ülési tilalmat azzal indokolta, hogy a covidjárvány miatt szeretnék kontrollálni, hányan vannak jelen, illetve a kényelmetlenebb testhelyzettel arra motiválni a látogatókat, hogy ne torlódjanak fel sokáig esetlegesen egymás mellett, egymáshoz közel a zárt térben, mint azt Judith Stumptner, az intézmény szóvivője a napilapnak elmondta.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról