Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lehetőség a polgári gondolkodás elsajátítására - akár könyvtárban

Eric Liu TED-előadásából: - Amerikaiként rendkívül bosszant, hogy országunk egyre lejjebb süllyed a Freedom House évente közzétett listáján. Én viszont továbbra is reménykedem. Ez nem azt jelenti, hogy optimista vagyok. Az optimizmus külső szemlélőknek való. A remény azt jelenti, teszünk is valamit, teszünk valamit a cél érdekében. A remény, hogy hiszünk a demokráciában, azt jelenti, hogy bízunk, de nem egy diktátorban vagy karizmatikus megváltóban, hanem egymásban.
Hogyan gyakorolhatjuk hatékonyan polgári hitvallásunkat? Hadd meséljek most a már említett új polgári szertartásról: a neve "polgári szombat", ami tulajdonképpen úgy működik, mint egy istentisztelet. Együtt éneklünk, odafordulunk a mellettünk álló ismeretlenekhez, megvitatunk egy közös érdeklődésre számot tartó kérdést, és verseket, szövegrészleteket hallgatunk meg. Van olyan rész is, melyben ezeken a szövegeken keresztül korunk erkölcsi kérdéseit és ellentmondásait vizsgáljuk. De a dalok, a szövegek és a szertartás nem egy templomban, zsinagógában vagy mecsetben hangzanak el. Minden teljesen polgári, és közös polgári értékrendünkön alapul, illetve azon, hogy történelmünk során, hogy viszonyultunk ezekhez az értékekhez. Ezután csoportokat alkotunk, gyűléseket rendezünk, szavazókat regisztrálunk, új klubtevékenységeket indítunk vagy barátságokat kötünk.
A kollégáim és én 2016-ban Seattle-ben rendeztük meg az első polgári szombatot. Azóta már egész Amerikában elterjedtek ezek a rendezvények - néha több százan, máskor pár tucatnyian vesznek rajtuk részt. Rendeznek ilyet könyvtárakban, közösségi házakban, közösségi irodákban, fesztiválsátrakban és nagy előadócsarnokokban.
Rájövünk, hogy a hajléktalankérdés, a fegyveres erőszak, a dzsentrifikáció, a közlekedési gondok, a betelepülőkkel szembeni bizalmatlanság, az álhírek - nem valaki más problémái, hanem saját szokásaink és viselkedésünk következményei. A társadalmat viselkedésünk alakítja.
Kezdjük felismerni, hogy a "mindent szabad" nem egyenlő a szabadsággal. Ami ténylegesen szabaddá tesz, az a többi emberhez fűződő, kölcsönös segítségen és felelősségérzeten alapuló kötelék.
Lehet, hogy a polgári szombat nem az önök műfaja. Ez is rendben van. Találják meg mi önöknek a legkedvesebb polgári tevékenység.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról