Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lejön a lépcsőn a kínálat

Az Arthur Rimbaud Városi Könyvtár Charleroiban (Belgium) a földszinten található a gyerekkönyvtár. A felnőtt részlegre lépcső visz. Ahogyan a barokk templomokban a szentek sorfala, itt könyvek csoportjai készítik fel a közösségi élményre a betérő használókat. A falon a közlekedést nem zavaró kis könyvespolcok kínálják a kölcsönözhető olvasnivalót és aktuális prospektusokat, illetve egy helytörténelmi installáció is látható. Némelyik polc nem vízszintes, hogy jobban magára vonja a figyelmet. A felnőtt olvasói tér bejárata előtt nyílt tárlók adnak ízelítőt a kínálatból. A zsúfoltságot kerülik: a térben fotel és dohányzóasztal a könnyedséget sugallja.
Az emeleti tanuló terem szinte teljesen tele volt koradélután: diákok csoportjai halkan beszélgettek könyvek, jegyzetek felett, vagy olvastak. A terem bejárata előtt a fiatal és felnőtt korosztályt célzó képregények sorakoznak. A terem elejében találhatóak a folyóiratok és a fénymásoló. A számítógépeken (ordinateur) az elektronikus katalógus (bibliothéque numérique) használata mellett e-könyvek (regények, online enciklopédiák) olvasására, használatára biztatnak. (Az e-könyvek természetesen otthoni számítógépekről is elérhetőek, a könyvtár felületén bejelentkezve.)
A könyvtár további kínálata felnőtteknek: zenés ill. táncos rendezvények, társasjátékok, számítógépes műhely (benne pl.: bevezetés a tablet használatába), melyekre fali plakátok hívják fel a figyelmet. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. június 17.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=lejon_a_lepcson_a_kinalat
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról