Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lekapcsolt Elsevier-szolgáltatások - hogyan hathat a szakkönyvtárosok megítélésére?

2019. január 11-től az egész ország területén elérhetetlen a Scopus, a ScienceDirect és a SciVal adatbázisok mindegyike. Demeter Márton kutatónak a témában írt közleménye link bejárta a tudományos közösségeket és a magyar sajtót. Sajtótükör pl.:
- HVG: Újabb balegyenes a tudománynak: létfontosságú adatbázisok hozzáférhetetlenek link
- Index: Levágták a magyar kutatókat a tudományos vérkeringésről link
- Qubit: Magyar kutató: Lekapcsolták a villanyt, sötétbe borult a magyar tudományos élet link
- Qubit: Publikációs dráma a magyar tudományban: a magyar fél keménykedése éppen, hogy üdvözlendő link
- Napi: A tudomány legnagyobb harca ellehetetleníti a magyar kutatók munkáját is link
- Népszava: "Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol rögtön a határnál vágták el a vezetéket" - Tudományos forrásoktól estek el kutatók link
- ATV: Adatbázis-ügy a tudományos életben: dráma vagy műbalhé? link

A híradásokból egyelőre krónikusan hiányoznak az Elsevier szempontjai - akármi is légyen az. Továbbá a SciVal tudománymenedzsment alkalmazásról is alig esik említés - amely a tudományos teljesítmény független felmérésére - volt - alkalmas. Az is homályban marad, hogy a ma már nem elérhető Scopus a négy nagy egyetemi rangsor inputja (szemben alternatíváival).

Az EISZ ugyanakkor ügyesen kommunikál a sajtóval, és időben elkészítette vonatkozó kiskétéját link is. A HVG kérdésére, hogy "mi lesz a kutatókkal és a kutatásaikkal, Urbán [Katalin, osztályvezető, EISZ] azt mondja, a kutatók eddig is meg tudták oldani a hozzáférést - el tudták kérni egymástól a tanulmányokat pdf-ben például. Ez persze többletmunkával és megnövekedett időigénnyel jár, "bízzunk benne", hogy nem lehetetlenülnek el kutatások emiatt. Hozzáteszi, a könyvtárak is próbálnak segíteni pótolni a kiesést." - A kutatóknak, tudománynak megint nehezebb lett - nem kevéssé: nem csak a nyomtatott, (vö.: link ) hanem immár az online források is radikálisan megcsappantak. A CEU könyvtári forrásainak is bizonytalan a további elérhetősége. Könyvtárosok számára stratégiai kérdés azonban, hogy a kutatók, egyetemi polgárok, tudományos döntéshozók mint a tudományinformációs rendszer célcsoportja, hogyan értékeli ezt a könyvtárosi kiállást saját és a tudomány érdekeik mellett. - Emlékeztetőül: a tudományos döntéshozók sem a könyvtárosok tényleges cselekedetei szerint, hanem a bennük arról kialakult kép szerint hoznak meg alkalmasint döntéseket. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról