Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Leltározás-technika - óne zsinór

2017. május 2. és július 15. között tartottunk teljes körű állomány-ellenőrzést a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában. A leltározás helyszínei a Kisfaludy Károly Könyvtár, a Megyei Közgyűjteményi raktárban található Külső raktár és a Helyismereti raktár voltak. Az állomány-ellenőrzés kb. 300 ezer db, egyedileg beleltározott dokumentumot (könyvet, periodikát, mikrodokumentumot, hangzó-, audiovizuális-, elektronikus-, kartográfiai dokumentumot és kottát) érintett.
Az állomány 95%-ánál a HunTéka Katalogizáló modul Leltározás almodulját használtuk, kivéve az e-katalógusban nem szereplő bakelit lemezek, 1997 előtti folyóiratok és nem helyismereti mikrodokumentumok esetét. Ezeket raktári lapok, illetve leltárkönyv alapján ellenőriztünk.
A leltározáshoz 8 db CipherLab 1560P vezeték nélküli, programozható vonalkódolvasót használtunk, amely gyűjtő módban akár több ezer vonalkódot tárol. Így nem egyesével olvastunk be a HunTékába, hanem a begyűjtött vonalkódokat kb. óránként töltöttük be az integrált rendszerben létrehozott leltárakba. A Monguz Kft. fejlesztése révén vált lehetővé, hogy a beolvasott vonalkódokat egyben, közvetlen módon tölthessük be a HunTékába. A vonalkódok leolvasásával, a betöltéssel és az elsődleges problémák megoldásával 2017. június 9-re végeztünk, a további időszakban az állomány-ellenőrzés utómunkálatai zajlottak.
A leltározásban több osztály munkatársai vettek részt a napi beosztásnak megfelelően. Az állomány-ellenőrzés helyszíneitől és a többi telephely nyitva tartásától függően naponta 24-34 fő leltározott egyidejűleg. 1-1 vonalkódolvasót a könyvtári terek fizikai adottságaitól függően 3 vagy 4 fős csapatok használtak. A beolvasást, a problémás dokumentumok keresését, a katalógusban való javítást párhuzamosan a vonalkódok behúzásával két-két fős teamek folyamatosan végezték.
Tanulság: nem csupán az RFID alkalmas gyors leltározásra, kellő körültekintéssel, az IKR-fejlesztővel való egyezkedés, a megfelelő eszközök beszerzése nagyban megnövelheti az hatékonyságot vonalkódos kölcsönzési rendszerben is.

Hírforrás: Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér
2017. szeptember 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=leltarozas-technika_-_one_zsinor
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról