Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Leporolt olvasási programok - több könyv, több szabadtéri program - 6 könyvtár tervei

Egy éve írtuk, de továbbra is inspiráló...
1. Outdoor Explore program - Allen County Public Libray link (Indiana). A Mercersburg (PA) Academy a kötelező "nyári olvasásról" áttért a "közösségi olvasásra". A diákok könyvhöz kapcsolódó projekten dolgoznak: verset írnak, podcast-epizódot készítenek, vitát vezetnek. Így dolgozták fel pl. Khorram, Adib: Darius the Great Is Not Okay c. regényét egy iráni-amerikai tini identitásáról, vívódásáról. Hosszú távon a közösségi olvasást közkönyvtárakra, könyvklubokra és a helyi kávézókra is kiterjesztenék. Egy New York-i középiskolában már régóta a diákokkal együtt választanak nyári olvasmányokat. A változás a tartalomban rejlett: idén szeptembertől a történelmi szempontból marginális vagy alulreprezentált hangok is megjelennek, pl. LMBTQIA+, BIPOC stb.

2. Könyvdobozok, azaz tematikus tevékenységek - Addison Public Library link . Néhány éve eldobták a hagyományos olvasónaplókat, pólókat, csecsebecséket a konkrét könyvek, tevékenységek okozta élményekért. Rájöttek, hogy a jutalmakra alapozni nem ideális. Eleinte a jutalmazás segítheti a tétovázókat, de hosszú távon gátolja a belső motivációt (ld. még: Ne a jól olvasót jutalmazd! - Még egyszer mondom: Ne a jól olvasót jutalmazd, mert kárt okozol! link ). Most a résztvevők egy listáról választanak könyvet. A könyvhöz egy táskát, néhány finomságot és a címhez kapcsolódó tevékenységeket kapnak. A könyvtár és a munkatársak a könyvek témáit hangsúlyozó kézműves, kísérleti, művészeti és egyéb tevékenységeket állítottak össze, pl. egy feltörekvő szakácsról szóló könyv mellé fűszereket és recepteket tettek. A gyerekeknek kihívás volt a túlélés egy lakatlan szigeten. A nap ellen védő szerkezetet építettek, amit UV-érzékeny gyöngyökkel teszteltek. E változtatások 87%-os sikert arattak.

3. Felfedező nyári olvasás - "SPARK" (Science, Play, Art, Reading, and Knowledge) - Allen Megyei (IN) Közkönyvtár (ACPL). A korábbi virtuális programokat, meseórákat kivitték a pázsitra, a parkokba, sőt még a parkolókba is. A részvételért könyveket, köztük képregényeket osztogattak. A 20 éves Team Read programot is megújították. Tinédzsereket küldtek a parkokba, közösségi központokba, hogy játsszanak a gyerekekkel és olvassanak nekik.

4. Nyári olvasási asszisztensek a pultnál - Skokie (IL) Közkönyvtár link . A látogatók mindig megjelentek a könyvtárban, ha teljesítették a kihívás egy-egy szintjét. Ilyenkor egy jelvényt kaptak. Tavaly az online bejelentkezéssel nőtt a részvétel. 2022-ben bevezetik az egyablakos ügyintézést. A látogatók könyvajánlásokat, tematikus tevékenységeket és azokhoz utasításokat vehetnek át. Az ifjúsági szolgáltatások részlegén a címek könyvjelzőkön szerepelnek. Az utóbbi időben a fiatal olvasók főleg a grafikus regényekért lelkesedtek. A romantikát és a BookTok-on ajánlott címeket a tinik keresték.

6. Hibrid nyári olvasási program a READSquared online platformon - Faulkner Megyei (AR) Könyvtár link . 2020-ban és 2021-ben online zajlottak az olvasási kihívások. Virtuális programokat kínáltak. Hazavihető kézműves csomagokat osztogattak, mellyel otthoni olvasásra ösztönöztek. Ezeket most folytatják. Nem minden virtuális programjukat látogatták sokan. A személyes közösség sokkal nagyobb volt, mint az online, ezért főként az előbbieket tervezik. Kizárólag online programokat nem szerveznek. A könyvtár élőben közvetíti a könyvtárban zajló eseményeket. A READSquared segítségével nyomon követik az olvasási kihívást. Minden programjuk célja ugyanaz: olvasásra, elköteleződésre, beszélgetésre ösztönözni a fiatalokat. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról