Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Letölthető videósorozatok - amelyek leváltják a regényeket?

A kínálat valóban zavarba ejtően széles. Ha csak átlagosan 13 epizóddal számolnak, az is 5317 órányi műsort jelentett 2015-ben az USA-ban. (HVG)
- Sorozatok és a függőség - pszichológusszemmel - "Régebben gyakran jutottak arra a kutatók, hogy a sorozatnézés mögött a magányosság enyhítésének és a valós konfliktusok elkerülésének a szándéka áll. A nézők egyre jobban megismerték a szereplőket, újra meg újra találkozni akartak velük, s szinte családtagként kezelték őket. ... mostanra olyan sokféle lett a sorozatok világa, hogy nézésüket egyre kevésbé lehet a magányossághoz kötni, hiszen rengeteg párkapcsolatban élő ember a párjával együtt követi a folytatásokat."
A pszichológus szerint a legjobban azokra a sorozatokra lehet rákattanni, amelyekben végigkövethető a főszereplők jellemfejlődése. "Amikor a rossz ember megjavul, amikor valaki bocsánatot tud kérni - ezek a feloldódás pillanatai. Ezek hozzák azt az eufóriát, ami az embereknek a legjobban hiányzik, hiszen a többség feszült és tele van frusztrációval" - hangsúlyozza.
Egy másik pszichológus, Csizmadia Dóra szerint azokat fenyegeti a sorozatfüggőség, akiknek nincsenek céljaik, vagy azok irreálisak. "Az is gond, ha nincs egyéb hobbija, és kevés a társasági kapcsolata is. A függés ott jön létre, ahol eredetileg valamilyen hiányállapot állt fenn. Az okokat kell felkutatni, érdemes más tevékenységgel próbálkozni, például sporttal vagy valamilyen művészettel" - magyarázza.
Juhász Dániel pszichológus szerint nincs sorozatfüggőség, a szériák komplex hatásáról érdemes beszélni. "A különféle történetekben szereplőket a forgatókönyvírók valós tapasztalatok és jellemvonások mentén alakítják ki, ... Emiatt a néző azonosul a figurákkal, beleképzeli magát a helyükbe, ezáltal kicsiben átéli ugyanazt, ami a szereplővel történik. Az is gyakori, hogy valaki saját elfojtott vágyainak beteljesülését éli át egy-egy sorozat nézése közben, indulatait, agresszióját tudja kiélni egy antipatikus karakter iránt érzett harag formájában. A kulturális élmények így kontrollált, biztonságos közeget hoznak létre a fogyasztók számára ahhoz, hogy rossz következmények nélkül dolgozzák fel élményeiket, érzelmeiket és traumáikat".

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról