Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lettország: távmunkás program fogyatékosoknak

A fogyatékkal élő, és különösen a mozgáskorlátozott állampolgárok számára gyakorlatilag a nullával egyenlő annak az esélye, hogy munkát találjanak. Többek között azért is, mert a társadalom még mindig előítéletekkel viseltetik irántuk. Lettországban - "Az új kollégád - távmunkás" elnevezéssel - kampány indult annak érdekében, hogy legalább néhány száz mozgássérült számára egy kicsit könnyebb legyen munkalehetőséget találni. A cél: minél több olyan céget bevonni az akcióba, amely munkahelyet tud teremteni a fogyatékkal élőknek. A mozgáskorlátozottak ugyanolyan színvonalon tudnak fordítani, programozni vagy például szövegszerkesztővel dolgozni, mint egészséges embertársaik - a lényeg, hogy legyen lehetőségük a munkavégzésre. A "THINK - a fogyatékkal élők integrálása a munkaerőpiacra" projekt 2003-ig tart. A program pénzügyi hátterét az Európai Bizottság nyújtja. A munkavégzéshez szükséges, internetes kapcsolattal rendelkező számítógépeket pedig a Lattelekom, a Microsoft Latvija és a Hewlett-Packard biztosítja. Inga Bakane, a projekt vezetője szerint: "A mozgáskorlátozottak tudnak és akarnak is dolgozni. Rendelkeznek a megfelelő nyelvtudással és műveltséggel ahhoz, hogy számos fajta munkát el tudjanak végezni". Jelen pillanatban 153-an pályáznak a munkahelyekre. Októberben valamennyien részt vesznek egy interjún, majd a bizottság kiválaszt közülük harminc munkavállalót. "Természetesen figyelembe fogjuk venni az életrajzokat és a pályázati leveleket is" - mondta Bakane a választás kritériumaival kapcsolatban, hozzátéve, hogy "a munkára jelentkezőnek megfelelő kommunikációs készséggel kell rendelkeznie, és meg kell felelnie a majdani munkaadók elvárásainak, hiszen a végső döntés az ő kezükben van." Akik sikerrel veszik az akadályokat, képzésen vesznek részt, amelynek időtartama azon fog múlni, milyen hamar sajátítják el a tudnivalókat és, hogy milyen jellegű munkát kell majd végezniük. Eddig négy cég tett a projektben való részvételre vonatkozó ígéretet, ám amíg nem kerül sor a szerződés aláírására, a projektvezető asszony nem kívánja megnevezni azokat. Annyit elárult, hogy egy nagyobb, és három kisebb vállalatról van szó; ám ahhoz, hogy minél több mozgáskorlátozott kaphasson munkát, még több céget kellene bevonni az akcióba. Ennek érdekében már 700 vállalkozás részére küldtek ki felhívást, valamint bannerek formájában az interneten is hirdetik az akciót.

Hírforrás: Infinit Hírlevél, 172. szám, 2002. október 3., link
2002. október 09.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=lettorszag_tavmunkas_program_fogyatekosoknak
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, 172. szám, 2002. október 3., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról