Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Libri-ügy és a beláthatatlan következmények - Krusovszky Dénes

HVG: "Ennek beláthatatlan következményei lesznek" - írta, amikor kiderült, hogy az MCC megvette a Librit. Mire gondolt?
KD: "Visszanézve a kormánypárti kulturális térfoglalás minden momentuma, az SZFE, a színházak, a film­finanszírozás, az Opera esete azt mutatja, hogy a legrosszabb forgatókönyvek valósulnak meg.
Most azt mondják, amit már sokszor hallottunk, hogy nem fog változni semmi. De mégis az történt, hogy a kormány kegyéből fenntartott alapítvány kapott 500 milliárdot, amiből aprópénzért megvette a magyar könyvpiac felét-kétharmadát.
A Libri eddig piaci logikával működött, az eladott könyvekből tartotta fenn magát.
Az új tulajdonos nem a piacról él, nem érdekli, hogy veszteséges-e vagy sem. Nincs szüksége a Libri profitjára. Akár be is zárhatja az egészet, legfeljebb bukik az alapítvány pár milliárdot. És mivel nem a piacról él, senki sem fogja tudni számonkérni, ha rendszerkritikusnak tartott írók könyveit elrejtik az alsó polcra vagy nem rendelnek belőle.
Ugyanígy versenyezni sem lehet majd a Librivel, hiszen még annyira sem azonosak többé a feltételek, mint eddig. Ráadásul áttételes hatása is lehet, ha a továbbra is a piacról élő könyvkiadók azt mondják, hogy nem adom ki ennek vagy annak a könyvét, mert mi van, ha a Libri nem veszi át, és itt marad a nyakamon több ezer példány.
Vagy már szerkesztés közben felmerülhet, hogy ez a rész vagy poén nem ér annyit, hogy emiatt az alsó polcra kerüljön a könyv."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról