Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

LMBTQ-megítélés - Legnagyobb probléma az információhiány

A magyarok közel fele szégyellné, ha lenne egy meleg családtagja. Európában Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt, hozta, nálunk csak Oroszországban és Litvániában nyilatkoztak elutasítóbban a kérdésről.
Lesújtó eredményeket hozott egy friss európai kutatás a meleg és leszbikus emberek hazai elfogadásáról. A magyarok 44 százaléka szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja. A Háttér Társaság ezért a családi elfogadást segítő projektbe kezdett. "A legnagyobb problémát az információhiány, a megalapozatlan félelmek jelentik" - összegezte a tapasztalatokat Hauer Szilvia. "A szülők úgy érzik, nincs kihez fordulniuk, magukat hibáztatják, félnek más családtagok reakciójától és nem találkoznak hasonló helyzetben lévő emberekkel." (HVG)
- A képzettebb emberek is előítéletesek, de inkább olyan csoportok irányában, amelyeknek tagjai maguk döntenek ahhoz a csoporthoz való tartozásról (azaz belső a körülmény). A kevésbé képzett emberek hajlamosabbak a külső körülmények miatt adott csoporthoz tartozókkal való előítéletességre. (MG)
- A buták, vagyis azok, akik rosszul szerepeltek a wordsum [tudásmérő] teszten, leginkább a liberális, nem konvencionális csoportok tagjait, például az ateistákat vagy a meleg és leszbikus közösségekbe tartozókat utálják, illetve azokat, akiknek nincs túl sok választási lehetőségük abból a szempontból, hogy hová tartoznak - a származását vagy a bőrszínét senki sem maga választja meg (ezeket hívják "low choice" csoportoknak).
Brandt és Crawford kutatásából kiderül, hogy az okosak ezzel szemben a konzervatív, konvencionális csoportokkal, például a keresztényekkel, illetve az úgynevezett "high choice" csoportok (hadsereg, nagyvállalatok) tagjaival szemben mutattak előítéleteket. Az ide tartozók nem kényszerből vagy születésüknél fogva, hanem saját elhatározásukból tagjai ezeknek a csoportoknak. (444)

Régebbi hírforrás(ok): LMBTQI - az adatbázis mellett a könyvtárosok érzékenyítését is fontolgatja a FSZEK link Háttér Társaság Archívum és Könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról