Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

LMBTQI-kérdések a Háttér Társaságtól - várjuk a könyvtári szervezetek nyilatozatát is

Miközben a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichiátriai Társaság is elítéli a Fidesz homofób törvényét link , közkönyvtárakhoz intézett kérdéseket a Háttér Társaság:
"Kérjük, hogy a 2011. évi CXII. törvény 28. § (1) alapján mint közérdekű adat igénylésre az alábbi kérdésekre 15 napon belül válaszolni szíveskedjenek.
- Változtatott-e a könyvtár szerzeményezési, katalogizálási vagy hozzáférési szabályzatain, illetve gyakorlatán a törvény hatályba lépését követően?
- Kapott-e a könyvtár ilyen változtatásra irányuló utasítást vagy javaslatot a fenntartótól vagy valamely állami szervtől? Ha igen, mely szerv(ek)től és milyen tartalommal?
- Alkalmaznak-e bármilyen korlátozást (pl. szabadpolcos hozzáférés, raktári kikérés, kölcsönzés, internetes tartalmak elérésének korlátozása) kiskorúak esetén LMBTQI tartalmak vonatkozásában?
- Amennyiben alkalmaznak ilyen korlátozást, milyen szempontok alapján döntenek róla, hogy valamely kiadvány vagy internetes tartalom a korlátozás hatálya alá esik-e?
- Érkezett-e állampolgároktól bejelentés ilyen tartalmak hozzáférhetősége kapcsán? Hogyan kezelték a bejelentést?"

A kérdésekkel kapcsolatban diskurzus alakult ki a Könyvtárosok csoportban. A KIT tavaly évvégi szavazása arra mutat, hogy válaszadók 86%-a szerint meg kell szólalniuk a könyvtári szervezeteknek link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról