Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

LMBTQI könyvszemle - friss tartalmakkal

Köz- és szakkönyvtárosok, valamint a könyvtárhasználók téjékozódását segíti a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex emberekkel kapcsolatban.

A Háttér Társaság 2019-ben indította el új kiadványsorozatát. Az egyesület egyik programjaként működő Háttér Archívum és Könyvtár munkatársai döntöttek úgy, hogy online folyóiratot indítanak. Nemzetközi szinten léteztek már hasonló próbálkozások. A bécsi Löwenherz LMBTQI könyvesbolt évente három-négy katalógust ad ki, amelyben áttekintik az LMBTQI tartalmú aktuális könyveket, DVD-ket és CD-ket. Több külföldi LMBTQI archívum és könyvtár, így például a Los Angeles-i ONE Nemzeti Meleg és Leszbikus Archívum, a Fort Lauderdale-i Stonewall Nemzeti Múzeum, Archívum és Könyvtár vagy az amszterdami IHLIA pedig rendszeresen megjelenő hírlevelében mutatja be új szerzeményeit.

E két nézőpont "keresztezésével" jött létre az LMBTQI könyvszemle. A Háttér Archívum új szerzeményei című, negyedévente megjelenő online folyóirat. Az archívum munkatársai kezdetben az egyesület tagjai és önkéntesei számára állították össze, hogy tájékoztassák őket a könyvtári gyűjtemény új szerzeményeiről. Később két okból is úgy döntöttek, hogy nyilvánossá teszik a kiadványt. Egyrészt úgy gondolták, hogy annak tartalma a szélesebb nagyközönség számára is érdekes lehet, mind az LMBTQI közösség tagjai, mind a téma iránt érdeklődők számára. Másrészt szerették volna segíteni a könyvtárosok munkáját, hiszen az újonnan megjelenő könyvek esetében sok esetben az interneten elérhető szövegekből nem derül ki egy adott kötet LMBTQI-relevanciája, az LMBTQI könyvszemle azonban minden témába vágó kötetet igyekszik bemutatni.

A folyóirat évente négyszer számol be arról, milyen új kiadású és antikvár kötetekkel bővült a Háttér Archívum és Könyvtár állománya. Annak köszönhetően, hogy mind kiadók, mind magánszemélyek ajánlanak fel újonnan megjelenő, témába vágó köteteket a könyvtár számára, a kiadványból az újdonságokról is széles körben lehet tájékozódni. A 4. évfolyam 4. száma a 2022. október és december között katalogizált közel száz kötet főbb könyvészeti adatait és rövid ismertetését tartalmazza, szerzői fotókkal kiegészítve:
link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról