Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lopakodó cenzúra az iskolai könyvtárakban? Amerikában védenék a demokráciát (olvasóink szavazatára)

Callie Crossley, a színesbőrű közösségek aktuális eseményeivel foglalkozó rádióriporter és újságíró, e cikk szerzője mindig csodálta a közkönyvtárosokat, ám az iskolai könyvtárosok kulcsfontosságúak voltak az életében. Számíthatott a könyvtárosra, hogy megtalálja neki azt a néhány, a feketék történelméről írt könyvet és olyan törtéteket, amelyek fiatal, néger nőkről szóltak, mint amilyen ő volt.
Manapság viszont egyre jobban félnek az iskolai könyvtárosok azon témáktól, amelyeket annak idején neki ajánlottak. Sőt, az ilyen könyvek ellen tiltakozók - többek között szülők, konzervatív politikusok, egyes érdekcsoportok - nem zavarják többé az iskolai könyvtárost az érveikkel. Helyette az iskolát és a könyvtárosokat támadják. Jogot formálnak a könyvtári állomány alakítására. A Wyominghoz hasonló államokban például helyi tisztviselők fenyegetik feljelentéssel az iskolát és a könyvtárosokat az általuk "obszcénnak" tartott könyvek miatt. Azok jelentenek legális veszélyt és gyakorolnak közösségi nyomást a könyvtárosokra, akiket szolgálnak. A támadások célpontja az LMBTQ-s és színesbőrű szerzők identitásról, előítéletről és nemiségről (gender kérdésekről) alkotott megközelítése. A New York Times egyik bestsellere is ilyen, ám az ellenzők megkérdőjelezik annak értékeit.

A Nobel-díjas Toni Morrison regénye a republikánus Glenn Youngkin kampánya miatt már nem ajánlott olvasmány Virginia államban, de a K-12-es osztályokban másutt sem. A cikk szerzője idézi Ray Bradbury híres mondását: "Nem szükséges könyveket égetned ahhoz, hogy elpusztíts egy kultúrát. Elegendő rábírnod az embereket arra, hogy ne olvassák őket." Szeptemberben, a Tiltott Könyvek Hetében az American Library Association's Office for Intellectual Freedom (az Amerikai Könyvtárosok Egyesületének Szellemi Szabadságért Hivatala) meghirdette, hogy 60%-kal növelik az olvasási kihívásokat az iskolai és közkönyvtárakban. A könyvtárosok riadót fújtak a politikailag irányított cenzúra miatt. Sokan nyugodt hangnemben elutasították a rájuk gyakorolt nyomást, míg mások beletörődtek. "...Hogyan lehet ilyen alattomos módon aláásni a demokráciát egy olyan társadalomban, amelyik a szabad és kritikus gondolkodására büszke? Álljatok a könyvtárak mellé!" - zárja cikkét a szerző. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról