Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Luxemburg új Nemzeti Könyvtára - ők is kölcsönöznek

10 év tervezés, 5 év építkezés és 1,8 millió dokumentum 4 hónapnyi átköltöztetése után október 1-jén megnyílt a Luxemburgi Nagyhercegség új Nemzeti Könyvtára, Kirchberg kerület "Nemzeti Könyvtár" elnevezésű villamosmegállójánál, ahol mélygarázs és fedett kerékpártároló is várja a látogatókat. ...
A nemzeti könyvtár kölcsönöz is: automatizált könyvszállító és válogató rendszer segíti a folyamatot; a visszahozott dokumentumokat az épület külső falain (is) elhelyezett bedobók használatával is vissza lehet adni. A használók a az online forrásokhoz az eluxemburgensia.lu címen férhetnek hozzá, de a könyveket előjegyezhetik a a-z.lu címen is.
A könyvtárban, természetesen, kávézó-étterem is működik. A Médiathéque-ben 3 hangstúdió és egy csoportos munkára kialakított szoba is várja a látogatókat.
A harmadik emeleten egy családi szoba várja a gyerekkel érkezőket: amíg a felnőtt olvas, a gyerekek csendben játszhatnak mellette. A családi szoba lehetővé teszi a szülőknek, hogy gyermekeik társaságában kutathassanak.
A könyvtár nemzeti és nemzetközi szakmai feladatainak ellátását tárgyaló- és oktatótermek is segítik. A 260 m2-es konferenciaterem 250 fő befogadására alkalmas, két hangszigetelt részre osztható. Emellett egy 74 fő befogadására alkalmas átrium is várja a könyvtári programok iránt érdeklődőket.
S ha már programok, egy érdekesség: a könyvtár rendezvénynaptárából és Twitter oldaláról is kitűnik, hogy a luxemburgi nemzeti könyvtárban nem csak klasszikus könyvtári programokat, hanem például jóga órát is szerveznek. De, természetesen, ez sem csak öncélú testgyakorlás: a Twitter bejegyzésben a könyvtárosok felhívják a figyelmet a gyűjteményben fellelhető, kapcsolódó témájú könyvekre is!

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról