Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Luxusruhák kölcsönzési modelljei - könyvtár is kölcsönözhet hasonlóan?

Lehet, hogy a könyvtár előfizetésre testre szabott tanácsadás keretében kínál rendszeresen kölcsönzésre könyveket? Akár úgy, hogy a szolgáltatást egy külső szervezet / személy fizeti elő valaki kedvezményezettek számára...? (MG)

Az első Szex és New York mozifilmben a főszereplő, Carrie Bradshaw rácsodálkozott asszisztense luxustáskáira. Nem értette, hogy a fiatal nőnek miből futja ilyen drága holmikra, mire ő elmagyarázta, hogy ezek kölcsöntáskák. Egy cégtől bérli őket, így hetente más luxustermékkel parádézhat, amit megvásárolni soha nem tudna. 2008-ban, a film bemutatásakor még újdonságnak számított a luxusruhák, -táskák, -ékszerek, -órák kölcsönzése, de néhány év alatt - elsősorban az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - szépen felfutottak a dizájnerdarabokkal foglalkozó kölcsönzőcégek. Az egyik legismertebb amerikai vállalkozásnak, a 2009-ben indult Rent the Runway online ruhakölcsönzőnek a 2010-es évek végére már évi 100 millió dolláros bevétele és közel kétezer alkalmazottja volt.

A luxuskölcsönzéssel foglalkozó cégek többféle modellben működnek. Vannak klasszikus kölcsönzők, ahol a dizájnertermékeket a cég készletéből meghatározott időre, általában néhány napra ki lehet bérelni, vagy előfizetési díj ellenében lehet havonta több darabot kölcsönözni. Más cégek, mint például a brit By Rotation, csak összekötik a dizájnerdarabok tulajdonosait és a bérlőket. "Egyfajta Airbnb, csak ruhákra" - a divatsajtóban így emlegetik őket. A szintén brit My Wardrobe HQ tárolja is a bérbeadók termékeit, miután megbizonyosodott róla, hogy valódiak. Emellett helyet biztosít bizonyos luxusmárkák eladatlan készleteinek, valamint gondoskodik a kiszállításról és a tisztításról. Cserébe százalékot kér a bérleti díjból.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról