Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Macskával törlesztik a könyvtári büntetési díjat! (olvasóink szavazatára)

Kreatív módon közelített Worcester város könyvtára link a megbocsátás napja kezdeményezéshez. Ezúttal nem is a késedelmes könyvekről van szó (mert késedelmi díj régebb óta nincs a könyvtárban), hanem az elveszett vagy megrongálódott könyvekért járó díj eltörléséről. Macskás képért cserébe.

A kezdeményezés a March Meowness névre hallgatott, és 2024. márciusában került rá sor. A büntetési díjat kiváltó macska-kép lehetett akár fotó a saját macskáról, vagy egy bármilyen cicáról készített rajz. Sőt, a könyvtár elfogadta a nagymacskákat, például a tigriseket és oroszlánokat is.

Méghozzá azért, hogy visszacsalogassa azokat az olvasóit a könyvtárba, akiket a számlájukon lévő valamilyen díj tartott vissza az újabb látogatástól. A könyvtár szerint a pandémia alatt sokaknál elkeveredtek a dokumentumok, ezért folyamatosan próbálkozik az ilyen jellegű kezdeményezésekkel.

Emellett a könyvtár mindenféle macskás programmal várta a látogatókat: részt vehettek macskaszem készítő sminkbemutatón, a macskák viselkedéséről szóló szakértői előadáson, vagy éppen macskákkal közös stressz-csökkentő foglalkozáson.

Ez a megoldás része a könyvtári díjakat mérsékelni próbáló trendnek. Massachusetts állam (ahol Worcester is található - szerk.) 367 közkönyvtára közül már 313-ban már eltörölték a késedelmi díjakat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról